A tejbegríz és a tejberizs szigorúan bébipapi. A gríznek nincs az a formája, amit szivesen ennék, a rizzsel kicsit jobb a helyzet, bár még mindig messze van attól hogy megkívánjam, de szerintem a felnőttek nagyobb része így van ezzel.
Képesek az undoromat is kiváltani ha pl. kakaóval megszórják, esetleg el is keverik. Tuti átülök egy másik asztalhoz, vagy hirtelen fontos dolgom lesz valahol máshol. A gyermekeim ezt nem tudják, de szerencsére maguktól úgy eszik, hogy megkakaózzák, vagy fahéjazzák, és körbe-körbe haladnak a szélétől a közepe felé. Sosem láttam még őket a közepébe beletúrni. Most jövök rá, hogy ilyen rendesek. Sőt nem emlékszem, hogy valaha belekeverték volna a kakaót. Illetve azért van saját agymenésük ( mégiscsak rám ütöttek) csak akkor szabad rárakni a kakaót, amikor már nem olvad el rajta rögtön. Olvadtan nem eszik meg.
Nade: Bubó tejberizst kért. Készült is, mert hát néha igyekszem jó anyuka lenni, miután elkészült, tettem bele vaníliát, de egyebet nem, viszont eszembe jutott, hogy meg se kóstoltam, puha e a rizs. Gyorsan pótoltam a mulasztást, és nagy meglepetés ért. A rizs nagyon finom volt. Csak a tejjel, és a vaníliával. Nem telt bele 5 perc, tányérba került a felnőtt tejberizs, és isteni volt. Ráadásul szép is!
Az adag, a teljes adag, amit a fiúknak készítettem, tehát ha csak kicsi desszert tányérokat készítetek akkor nyilván nem kell ennyi rizs, én most csak az arányok miatt írom le, aztán lehet csökkenteni az rizs és a többi hozzávalók mennyiségét .
Hozzávalók:
200g rizs (sos piros)
300ml víz
500ml tej
300ml tejszín
1 rúd vanília
cukor, málna
A rizs hosszúszemű, aminek a keményítő tartalma nem túl magas, de én ezt szeretem. Tehát megmossuk a rizst, és felöntjük a vízzel és a tejjel. Kuktában sziszegéstől kezdve 8 perc alatt megfőzzük, majd amikor kinyitható már a tető, nyitás után öntsük rá a tejszínt, és forraljuk át fedő nélkül. Ha kész, a vaníliát vágjuk hosszában fel, kaparjuk ki a belsejét, keverjük el benne és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt rizst tegyük tálakba, és most jön a neheze: nagyon gyorsnak kell lenni a cukortető készítésénél. Szórjunk cukrot a tetejére, és a konyhai fáklyánkkal kezdjük pirítani, mielőtt a cukor elolvad a tejen. Nagy láng, szélesen, jó szögben! ezek a kulcsszavak. Ha ez is kész van, mégsincs este, tegyünk rá málnát . Annyira finom lesz, hogy csak na! semmi gyermeteg érzése nincs az embernek, tejszínes, minden réteg más ízű és állagú, fantasztikus kaland! Tehát: alul a tejízű vaníliás rizs, rajta a karamell páncél, és rajta friss málna. Nem is fokoznám tovább.
Utolsó kommentek