A körte ez idő tájt igen megbízható, tehát érdemes gondolkodni vele, akár a karácsonyi menühöz is. Ez a torta ráadásul akár egy nappal a felhasználás előtt el is készíthető, ami az ünnepek eljövetelekor bármilyen étel egyik legvonzóbb tulajdonsága.
Körtével nincs konyhai balesetem, úgyhogy ma nem nevetünk, de örülök, hogy tegnap jól szórakoztatok.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
4 buggyantott körte
170 g vaj
150 g étcsokoládé vízgőz felett olvasztva, langyosra hűtve
200 g liszt
1/2 tk sütőpor
2 ek kakó
4 tojás
100 g cukor
1 kis darab vanília belseje, csipet só
Késes mixerbe habosítjuk a tojások sárgáját, a cukrot, vajat kb. 2-3 perc alatt krémessé válik.
Felverjük a tojásfehérjét. A vajas krémhez adjuk a nutellát, és egyenletesre mixeljük, majd elkeverjük a fehérjével. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, és elkeverjük a vajas, habos tésztában.
Kivajazott tortaformába öntjük, és a körtéket a tetejére tesszük.
190C előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük.
A nutellára tekintettel a tetejét akár meg is lehet szórni mogyoróval, de a kedvesmama konyhája nem volt felszerelve mogyoróval, (és ez nála készült) így nem tettem rá.
Még valami, a körtét lehet azonnal boros, illetve rumos lében is főzni, de ez a gyerekek miatt nálunk nem játszik.
A buggyantott körtét úgy készítjük, hogy 4 körtét megpucolunk, majd annyi vizet rakunk rá, hogy ellepje. Kb 4-6 evőkanálnyi cukrot, 4 szegfűszeget, egy rúd fahéjat a vízbe teszünk, és egy vastag citromkarikával félpuhára főzzük. Fontos, hogy ne legyen teljesen puha, mert a lében fog kihűlni, és addig is puhul, illetve a körtéket negyedelni kell majd, így jobb ha nem törik el, málik szét, de nem fokoznám.
A léből készült a múltkori boros leves, amit karácsonyra megfontolásra ajánlok, bár akármelyik téli estén megállja a helyét.
Utolsó kommentek