A császármorzsa igazi ellensége a lekvár. Egyszerűen csak jön, ráül, és megöli a súlyával. Szomorú vég ez ennyire szívemhez közelálló ételhez. Éppen ezért, megpróbálom megmenteni a császármorzsát, a fojtogató lekvároktól, és kampányolok a friss meleg gyümölcsök mellet.
Tökmindegy minek hívjuk, lekvárnak, mártásnak, vagy akárminek, a lényeg, hogy frissen készül, friss fűszerekkel ízesítjük, amitől élénk lesz üde, és nem ül rá a morzsára hanem hozzásimul.
Nyáron persze egyszerűbb dolgunk van, de azért nem áll meg az élet attól, hogy leesett egy kis hó, a mélyhűtőben terem ilyenkor az eper, a málna, és a ribizli is.
Nos annyi csak a dolgunk, hogy a felolvasztás után összeforraljuk a gyümölcsöt , jelen estben az epret egy kevés balzsamecettel, citrommal, és citromhéjjal, és egy csepp agavesziruppal. Egészen más a végeredmény. Bármilyen bogyós gyümölccsel megoldható, de akár szilvával is.
A császármorzsa receptjét , mivel nem hoztam mamitól, nagyos sokáig keresgettem, egyik rosszabb volt mint a másik. A desszert.eu viszont megmondja a tutit. Az ott fellelhető recept szerintem a létező legtökéletesebb. Én rögtön két adagot szoktam készíteni így előfordul, hogy jut nekem is.
Hozzávalók: (1 adag)
3 tojás
100 g búzadara
7 g liszt
250 ml tej
1 teáskanál vanília eszencia
100 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
½ vaníliarúd belseje
500g eper
3 ek balzsamecet
½ citrom héja
2 ek agaveszirup
A búzadarát a liszttel összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, és egy órán át hagyjuk, hogy a dara megszívja magát a tejjel, amit időközönkénti keveréssel segítünk. A tojások sárgáját 4 ek cukorral és a vaníliával habosra keverünk,és hozzáadjuk a darához. A fehérjéket a maradék cukorral habbá verjük, és szintén a darához adjuk. Legvégül a citromhéjat is belereszeljük, és finoman összekeverjük. Tapadásmentes serpenyőben kevés vajon megsütjük. Először egyben az egyik oldalát, mint egy palacsintának, aztán elkezdjük negyedelni, ...végül kevergetni míg morzsákra esik.
A gyümölcsöket összeforraljuk, mindezt addig, amíg kissé besűrűsödik.
Forrón tányérra tesszük, az arányokat mindenki maga döntheti el, én nagyos sok gyümölccsel, vagy teljesen üresen szeretem.
Utolsó kommentek