Ha minden egészséges süti ennyire finom lenne, most azonnal aláírnám, hogy életem végéig ilyeneket eszek. Teljes kiőrlés, köles, xillit, gyümölcs, ezek a kulcsszavak.
A nyáron először készítettem el a Zila-féle kölestortát, amit sokan utáltak, és még többen szidtak, pedig szerintem finom volt, de értettem, hogy mi az amit nem szeretnek benne akik más véleményen vannak mint én. A köles textúrája valóban kicsit szokatlan volt főleg egy krémes könnyűnek szánt valamiben. Ráadásul szuper bonyolult az egész, azóta sem álltam neki, nem otthoni felhasználásra készült, de ez nem is volt titok, maradhat a cukrászdákban.
Ez a süti sokkal nagyobb összhangban van önmagával, a felhasznált anyagokkal, és egy normál háztartást vezető hétköznapi felhasználóval. A nyári gyümölcsökre pedig már olyan nagy szükségem volt, legalább egy süti erejéig. Köszönet a receptért Ritának, aki maga kísérletezte ki a tutit.
Hozzávalók
a tésztához:
200 g teljes őrlésű búzaliszt
50 g nyírfacukor
csipet só
½ mk szódabikarbóna
150 g vaj
a köleshez:
15 g vaj
50 g hántolt köles
150 ml tej
töltelékhez:
300 g tehéntúró
100 g házi tejföl
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja és leve
80 g nyírfacukor
1 csomag mélyhűtött erdei gyümölcskeverék
Legelőször a kölest a vajon egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a tejjel, és fedő alatt pároljuk puhára. Tegyük félre.
A tésztához a hozzávalókat egy késes mixerben keverjük össze, majd rakjuk a hűtőbe egy zacskóban pihenni kb. fél órára. (kézzel is össze lehet állítani)
A töltelék hozzávalóit robotgéppel, vagy botmixerrel összekeverjük, és a kölest hozzáadjuk. A tésztát egy kivajazott formába nyújtjuk, és a túrós, köleses tölteléket ráöntjük, majd a tetejére rászórjuk a gyümölcsöt.
180C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, akkor lehet jól szeletelni.
Kölesből eddig ezek készültek: sárgabarackos kölestorta, és krémsajtos köleskrém , hátha kedvet kaptok a köleshez.
Utolsó kommentek