Ez történik, amikor két tipikus amerikai édességet kereszteznek. Sajttorta lesz az biztos, de gyümölcs is lesz benne, és morzsa lesz a tetején. Háni, meg tágra nyílt pupillákkal angyali mosollyal azt kérdezi: beleborult a cukor, vagy végre nekem sütöttél?
Igen. Mert az biztos, hogy én nem igen fogok enni belőle, nekem kicsit habos, és nekem kicsit édes. Annak viszont nagyon örülök, hogy legalább háninak, és a két kedvenc szomszédomnak bejövős volt. Évának, most úgyis kell a boldogság nagy dózisban, mert nagyon aggódik. Az Ő Lajosáért.
Éva nemrégiben osztotta meg velünk, Lajossal való házasságuk történetét. Én meg továbbadom.
Éva 10 éves volt, amikor Lajos megszületett, egy utcányira laktak egymástól, Buda egyik csendes hegyvidéki részén. Jött a háború, és Éva zsidó lányként sok megpróbáltatással teli évet tudhatott maga mögött, Lajos a szeme láttára nőtt fel, Éva pedig Lajoséra. Éva nemsokára férjhez ment, és gyereket szült, akire a soha fel nem növő Lajos sokszor vigyázott, akivel sokszor focizott, és közben Éva férjével is remek kapcsolatot ápolt, állandóan együtt szereltek, autóztak és egyáltalán. Barátok voltak Ők mind. Aztán Éva férje beteg lett, és egy év alatt elment. Lajos sokat segített a férjnek, a családnak, és Évának is. Mikor letelt a gyászév, megkérdezte Éva fiát focizás közben, hogy mit szólna, ha udvarolna a mamájának. A kis srác rábólintott, Lajos ment Évához, hogy előadja a tervet, hogy akkor Ő most udvarolna inkább már eztán, Éva meg teli szájjal kiröhögte, és megkérdezte, hogy most mit szórakozik? De Lajos nem tágított, Éva meg egyszer csak beadta a derekát aztán a lakását, aztán a függetlenségét, és örök nevetést vittek mindketten a közös háztartásba. Éva és Lajos állandóan szívatják egymást, szórakoznak a másikon, és a másikkal, mindig nevetnek, és van egy közös gyerekük is, mackó kutya. 35 éve élnek együtt, Éva 79 éves, Lajos 10 évvel fiatalabb , de ezt soha senki meg nem mondaná róluk. Egykorúnak látszanak, és összeillenek. Nagyon. Lajos a múlt héten rosszul lett, a szíve rakoncátlankodik. Éva oda van. Igazságtalannak tartja, szerinte kettőjük közül neki kellene betegnek lennie, nem pedig Lajosnak. Fél, és én megértem.
Én is szeretném 35 év után így szeretni Hánit, és nem kiabálni vele, hanem nevetni a hülyeségein. Azt szoktam neki mondani, hogy meg eszébe ne jusson előbb meghalni mint én, mert az biztos, hogy én, itt nem maradok nélküle, és hogy amúgy is, ha türelmesen kivár engem., neki még járnak majd boldog évek, mert állítólag a fiatalságát és a legszebb éveit rám áldozta.
Remélem sokan izgulunk majd Lajosért és Éváért, én sütök is nekik bőszen, hogy örülhessenek még egymásnak sokáig.
A sütihez pedig most sok és részletes leírás következik, merthogy mégiscsak arról szól ez a blog, hogy sütök, meg főzök, és leírom azt. Meg néha mást is.
Hozzávalók:
20g mandula (héj nélküli)
35g porcukor
100g liszt
pici só
55g vaj
½ tojás sárgája
¼ rúd vanília belseje
Morzsához:
55g vaj
20 g mandula (héj nélküli)
32g cukor
1/2 mksütőpor
75g liszt
pici só
Krémhez:
460g natúr krémsajt
110g porcukor
½ rúd vanília belseje
350g eper
A tésztához a mandulát a lisztet a vajat a cukrot a sót és a vanília belsejét késes mixerbe tesszük. Amikor morzsás, kiöntjük egy tálba, és a sárgájával összegyúrjuk. Minimum 1 órára hűtőbe tesszük. Egy 24 cm-es formát alaposa kivajazunk, és a tésztát belenyújtjuk. Én először az oldalára szoktam elosztani a tészta kicsit több mint negyed részét, de kevesebb mint a harmadát,aztán a többit az aljára kinyújtom. 190C-on egy sütőpapírt rátéve. És sütőgolyóval megrakva aranyszínűre sütöttem. Ha nincs sütőgolyó, akkor használhatunk lencsét, babot, ami elegendő nehezékként szolgál a tésztán a hólyagosodás elkerülésére.
Közben a morzsához kikeverjük a vajat a cukorral, majd a lisztet a sütőport és a mandulát is hozzáadjuk. Egy sütőpapírra pont akkora körben elmorzsáljuk a tésztát, amekkora a torta teteje lesz. Berakjuk a sütőbe 180C-ra és megsütjük. Mindkét tésztát ha kész, hűlni rakjuk.
A krémhez a sajtot a cukorral s a vaníliával habosra keverjük.
A kihűlt tésztára tesszük a krém 1/3-át, erre felezett epreket vágott felükkel lefelé, körbe-körbe, majd a többi krémet is rásimítjuk az eperre. Legvégül a morzsát a papírról csúsztassuk a sajtkrémre.
Milyen jó már ez a harapós kép nem?
Hűtőben 2-3 órát minimum pihentessük, mielőtt felvágjuk.
Egy éve: spárga polentával, és egy egézséges édesség.
Utolsó kommentek