Elkészítettem, és ha egy szóval akarom jellemezni: szívás. Ha az ízét jellemezném: otthonos, ha a küllemét: érdekes.
Szeretem ezt a kezdeményezést. Idén először sikerült olyan tortát választani, ami közel áll az otthoni ízekhez, ami nem túl fancy, és ami könnyen értelmezhető ízvilágú. Nekem határozottan a mákos guba jut róla eszembe, a benne lévő alma ellenére. Krémes, csúszós, kellemes állagú, és az íze is nagyon ismerős, tényleg az jutott eszembe, hogy otthonos. Nem túl édes, nem túl bonyolult, édes vaníliás mákos.
Talán ez is volt az egyetlen hibája számunkra, hogy az alma nem dominált benne kicsit jobban, csak azoknál a falatoknál, amire a tetején lévő atomikusan citromos párolt almából is jutott. Azt pedig azért citromoztam nagyon, hogy ne barnuljon meg véletlenül se. A többi almánál viszont pontosan az előírt mennyiségekkel dolgoztam.
Elkészíteni számomra roppant bonyolult. Az első nehézséget a nagy mennyiségű egyszerre elkészített tortaalap jelentette, amit cukrászati körülmények között feltehetően problémamentesen ki lehet egyszerre sütni, de egy átlagos konyhában erre nincs mód. Ezen persze az is rontott, hogy nem jutott eszembe, hogy én egyszerre süthetnék két lapot, és akkor fele ennyi idő alatt kész lettem volna. Mivel viszont kétszer annyi időbe telt, a harmadik lep sütése után a tésztaalapból, amiben volt felvert tojáshab, és reszelt alma is, valamint cukor, elkezdett kiválni a lé (alma és tojás), és az utolsó két lapot végére szinte alig tudtam kisütni. Szilikonos papíron sütöttem a lapokat, nehezen jöttek le.
A krém elkészítése egyszerűen ment, az almáé szintén, összeállítani elég simán lehet. Én nem vagyok rutinos tortakészítő, nem műfajom ez a réteges krémes torta összeállítás, ami úgy érzem látszik is a végeredményen. Szerintem roppant csúnya lett az enyém, gondolom nagyobb lelkesedéssel és odafigyeléssel szebbet is lehetett volna, de nem sokkal, vagy nem tudom. Szerintem az eredeti sem túl attraktív, ami viszont összhangban áll az ízvilággal is, ami szintén egyszerű. Ez számomra pozitív, és erősen meg vagyok lepve, hogy a zsűri idén nem magának, hanem az átlagembernek választott. Szerintem eddig, ízvilágát tekintve ez a legországabb tortánk.
Háni szerint a torta „átlagos, és semmi extra”. Klári szerint „ja finom, és nem csúnya, inkább rusztikus””, Heni szerint „ ne haragudj, de nem szeretném megkóstolni, az ilyeneknek nem szoktam esélyt adni” (nem tudom mi az az „ilyenek”). Aurél: :hmmm...sokkal jobb mint amilyennek kinéz". Én meg már elmondtam mit gondolok. Pont ugyanaz az előnye, mint a hátránya. Egyszerű, otthonos, ismert ízvilágú. Szerintem ez inkább előny, az én ízlésem tükrében. Tegnap 4 óra hűtés után kóstoltuk, ma másnaposan még finomabb. Én szeretem.
Ja és még valami. Ha szeretném újra elkészíteni, biztosan nem rétegeznék ennyit, megsütném egy szögletes tepsiben a felét, ketté vágnám, az alsó lapra almát, a felsőre krémet tennék, aztán megszórnám mákkal, és raknék rá almaszeleteket. Így lenne belőle süti, amit szögletesre vágnék, és amit ajánlanék kezdő háziasszonyoknak is elkészíteni. Ebben a formában hagyjuk inkább a cukrászokra.
De mindenki elmondhatja a magáét.
Hozzávalók:
A lapokhoz
533g tojásfehérje Kb 12)
330g cukor
200g darált mák
67g édes morzsa
132g reszelt alma
1/3 citrom reszelt héja
A krémhez:
600 ml tej
133g cukor
70g keményítő
3 tojás sárgája
1/3 vaníliarúd
250ml tejszín (állati)
Almatöltelékhez:
500g reszelt almaszelete50g vaj
5g fahéj
1citrom leve
Az elkészítésnél a hivatalos közleményben megadott anyagot idemásolom, én is e szerint készítettem, pontosan így:
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 oC-os sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 2 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).
Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.
Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.
Díszítés:A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. A kész tortát 16 szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.
A vaxot és a stuffokat elhagytam.Bocsánat.
A tavalyi torta : barackos kölestorta. Ott nagy segítség volt a technológia, és a forma, viszont hátránya, hogy a forma nélkül nem lehet megcsinálni. Ami azt illeti sokkal szebb volt, pedig nem lettem bénább idénre.
Köszönöm Maxnak, aki az eredményhirdetés után fél órával áttolta a letölthető receptet, hogy nekiállhassak, és aki fagyiban készítette el ezt a tortát. Ha Gyenesdiáson jártok, kóstoljátok meg. És nem csak a mákos tortafagyit. A többit is..
Utolsó kommentek