A tökéletesség maga ez a torta. Tészta alig, gyümölcs megszámlálhatatlan. Savanyú, és fűszeres. Nem sok új van benne, tekintettel arra, hogy a klasszikus angol almatorta átdolgozása , de ez semmit nem von le az értékéből, sőt.
A szilva kétféle volt, egy normál méretű, halvány héjú, sárga belű, és a dinótojás méretű ringlós óriások. Ez utóbbi, igazi kedvencem. Finom a húsa, csodás színt és savanyúságot rejt a héja, és állítólag ez már magyar termés. Megpróbálom elhinni.
Most készítettem fázisfotót, hogy megmutassam mit tud a késes mixer, és miért is jó azzal elkészíteni a vajas tésztákat. Ezeknek a vajas tésztáknak két halála van, Az egyik a vaj felolvasztása a kéz melegével, a másik pedig a tészta összetömörítése a meleg vajjal és a kezünk által.Na pont ezt a két dolgot lehet kiküszöbölni a mixerrel.
A mixer ugyanis a lisztet a vajjal és a cukorral meg sóval egy tökéletes homogén anyaggá keveri, a vaj hőmérsékletét megtartja, és levegős, könnyed porhanyósra morzsásra aprítja. Amikor ehhez hozzákeverjük a vizet, éppen csak össze kell gyúrni, és tészta már kész is van. Ezt az eredményt kézzel soha nem fogjuk tudni elérni.
Ilyen a morzsás tészta víz nélkül, amikor kiöntöm a mixerből, és ilyen az official evőkanál mértékem.
A jég szintén fontos eleme a tésztának, mert a jeges víz megint csak azt szolgálja, hogy a tészta nehogy felmelegedjen a kezünk melegétől.
Hozzávalók:
250 g liszt
150 g hideg vaj
36 g cukor
2 evőkanál hideg víz
csipet só
Töltelékhez:
750g szilva
1ek friss citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
3 ek cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
A késes mixerbe alulra belemérjük a hideg vajat, aztán a lisztet, cukrot és sót. Ezt morzsásra keverjük, és kiöntjük egy tálba hozzátesszük a vizet, és hamar, kevés mozdulattal összegyúrjuk. 1 órát lefedve hidegben pihentessük. A kivajazott tortaformánk aljára nyújtsuk ki a tészta egy harmadát, a szélére a második harmadot, a tetejére pedig az utolsó harmadot. Ezt a módszert biztoskezűek válasszák, mert a tészta ettől nagyon vékony lesz alul és felül, oldalt pedig relatív vastag támaszt kap. Aki nem bízik a tésztában, vagy a kezében, az felezze, és nyújtsa nagyobbra a formánál, a fölösleget pedig vágja le.
Az szilvákat vágjuk kockára és a többi hozzávalóval keverjük össze majd öntsük a tésztára. A közepére vágjunk kéményt, hogy a gőzök távozhassanak, vagy lehet belőle napocskát is készíteni, ahogy én tettem.
180C-on 50 percig süssük . Ha kész, a tetejét kenjük meg baracklekvárral, hogy fényes legyen.
Egy éve: duplacsokis biscotti , ezt de szeretem.
Utolsó kommentek