Nem azért eszem ennyit mert terhes vagyok, hanem mert annyira finom. Jelentette ki, Kankalinka. Öt hozzávalós csoda. Ha valaki nagyon húsfüggő, akkor esetleg hat lesz belőle, de még ahhoz sem kell jegyzetfüzet. Elég a képet jól megfigyelni, és egyszer elolvasni a hozzávalókat.
A kelbimbó ennek az időszaknak a csodája. Rajongok érte. Hugh a River Cottage egyik epizódjában két séf kollégájával egyszer leszögezte, hogy a kelbimbót vagy imádja, vagy utálja valaki, a kettő között nem nagyon van, általában senki nem semleges ezzel a zöldséggel kapcsolatban, csak a „szenv” előjele változik: rokon, vagy ellen. Nekem rokonom az biztos, sőt egészen közeli úgy érzem.
Az olívaolaj, és a rozmaring kulcskérdés, az olíva legyen nagyon jó minőségű, a rozmaring pedig friss, zöld, szárítottal nem ér helyettesíteni. Én füstölt Maldon sót (pelyhet) használtam, de bármilyen sima só is jó lesz (ez készítés közben merült fel Kankalinkában).
Hozzávalók:
1000g kifliburgonya
600g kelbimbó
1 ág rozmaring
só, bors
olíva olaj
A bónusz a nem vele, hanem serpenyőben sütött bacon lehet, amit csak tálaláskor kell mellérakni.
A krumplit héjában főzzük meg, a kelbimbót készítsük elő. A szárát vágjuk le, a sérült leveleket szedjük le, majd tegyük forrásban lévő sós vízbe, pár percre. Annyira főzzük csak meg, hogy ne legyen teljesen puha, de a kés már egy szúrással átmenjen rajta. A krumpliról és a kelbimbóról öntsük le a vizet, vágjuk őket hosszában félbe, és tegyük egy tepsire. A rozmaringot vágjuk apróra, szórjuk meg vele a zöldségeket, és sózzuk, borsozzuk, olajjal meglocsoljuk. Forró 230C-os sütőben süssük aranyszínűre.
Most jutott eszembe, hogy mi Kankalinnal szórtunk rá egy kevés érlelet toróckói sajtot reszeltünlk rá, de bármit raktok is rá, legyen kemény, érlelt, és ízes, amiből viszont nem kell sokat használni, hogy inkább kiegészítse, ne pedig uralja az ízvilágot.
Egyéb kelbimbó receptek: makaronival, salátaként, forrón serpenyőből
Egy éve:a fenti makaroni mustárosan sajtosan. Nagyon jól áll neki, ha eddig nem próbáltátok egyiket sem, ezzel kezdjetek. Ez a szezonalitás kérem, hogy egy éve is kelbimbó volt az asztalon ezen a héten. Őrület.
Utolsó kommentek