Megfejtettem a bagoly roppant népszerűségének titkát. Ennél egyszerűbben csak a csigát, meg a katicát lehet ábrázolni, de az túl gyermeteg. Az a tény, hogy keksz is készíthető belőle, sokat dob rajta mert különben nem nagyon érdeklődöm a baglyok iránt.
Leszámítva, hogy lakik egy bagoly a szomszédban. Nem sokkal azután, hogy ideköltöztünk, furcsa zajra lettem figyelmes, és először valamelyik szomszéd rossz számítógépes szokására gyanakodtam. Aztán hamar megvilágosodtam -persze nem időben-, hogy ez nem gépzaj, hanem egy bagoly, ami annyira ütemesen huhogott, hogy simán egy játék találatjelzőjének gondoltam. Hogy miket gondoltam a szomszédról, aki ezeket a zajokat adta, nem mondom meg, de a bagolyról sem gondoltam sokkal több jót, aztán megszoktam. Viszont eszembe jutott, hogy gyerekkoromban Papi hogyan barátkozott a madarakkal. Áprilisi, májusi reggeleken előfordult, hogy Papit légpuskával találtuk reggel a nappaliban a kanapén szenderegni. Ez annyit jelentett, hogy a terasz előtt lévő körtefánkra megpróbált egy veréb leparkolni, és vígan dalolászni, amit Papi nem vett jó néven, meg amúgy is laktak ott már sárgarigók, és szerette volna ha ezt a verebek is tiszteletben tartják, így kiment a teraszra, célzott és etetett. Ezt a kis rituálét így jelentette be: „megyek megetetem a verebeket” Ha visszatérvén azt mondta, hogy jóllaktak, akkor talált is, ha nem, akkor csak elijesztette őket. Ilyen nem sokszor fordult elő. Mármint az ijesztegetés.
Egyébiránt a héten kekszekben utazom majd, annak ellenére, hogy nem kimondottan a kedvenceim, de itt van ez a bagoly, ami ellenállhatatlan volt, aztán próbáltam formákat, és recepteket is. Hát ezért. Hogy használhassátok a tapasztalataimat. A kekszekről elöljáróban annyit, hogy nekem egyik sem ízlett igazán, viszont mindenki másnak igen, amit háni e-képpen összegzett: -Látod veled van a baj!
Hozzávalók:
90g vaj
100g cukor
1 tk vaníliakivonat
1 tojás
1kk mézeskalács fűszer
pici só
½ citrom héja
1 tk rum
225g liszt
25g keményítő
mandula, csokicsepp
A puha vajat a cukorral, és a vaníliával habosra keverjük. A tojást villával felverjük, és apránként a vajhoz adjuk. Majd a fűszert, a citrom héjat, és a rumot. Végül a keményítős lisztet. Itt cseréljük ki a habverőket a dagasztóspirálra, és azzal keverjük össze. Fóliába tekerve, vagy zacskóba téve 24 órára hideg helyre tesszük pihenni.
Másnap lisztezett deszkán kb 5 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk egy kerek formával, vagy pohárral, és megformázzuk a baglyokat. A szemekhez 2db 1 cm átmérőjű tésztagombócot formázunk, és egymás mellé tesszük úgy, hogy összeérjenek a közepükbe egy-egy csokicseppet nyomunk, és a a mandulát a szemek közé illesztjük. A lábaihoz villát nyomunk a tésztába. 190C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük. Ez kb 10perc.
Egy éve: a nagysikerű illatos vendégváró koszorú, és van egy medvés keksz is bár inkább süti, sőt inkábbb mézeskalács
A hétvégén azt olvastam valahol, hogy a "megosztás szexi" ... na csak hogy tudjátok.
Utolsó kommentek