A polvorónra több konyha leg is ráillik. Például a legfurcsább liszt ami süteménybe kerülhet, ebben van. A liszt készítésekor keletkezik az egyik legkellemetlenebb konyhai szag, ami számomra létezik. Az egyik legfinomabb aprósütemény, és legjobban azt szeretem benne ha végre elfogy, mert akkor a gyerekeim újra tudnak más ételre is gondolni.
A hozzávaló lisztet 25 percen keresztül sütni, pirítani kell a sütőben, ez nem is annyira büdös, mint inkább az egész lakásra rátelepedő kellemetlen szag. Ám ez a pirított sárgává váló liszt nagyon jót tesz a tésztának. Amikor tavaly először készítettem, csak a kíváncsiság hajtott, most viszont a tapasztatlat mondatja velem, hogy ezt nagyon meg lehet szeretni. Ritkán emlékezem meg kétszer valamiről a blogon, úgyhogy mindenki elhiheti, ezt érdemes megsütni. Jobb mint a mi vaníliás kiflink. Omlós, porhanyós, és fűszeres.
Hozzávalók:
220g liszt pirítva
200g vaj szobahőmérsékletű
80g porcukor
100g mandula liszt
1/4 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/8 tk őrölt fahéj
a szóráshoz
60g porcukor
100g sütőcukor
1 tk fahéj
A lisztet 25 percig 180C-on sütjük, és 5 percenként átforgatjuk. Ha kész, a színe kissé sárgás, akkor kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulalisztet, és végül a pirított lisztet a fűszerekkel elkeverve apránként. Lisztezett deszkán 8 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a kívánt formákat, végül 170C-os sütőben világosra sütjük, ez kb.10-13 perc, de ellenőrizzétek folyamatosan, ha megég nem lesz finom, és ne feledjük, a pirított liszttől már eleve lesz pirult íze, ne égessük meg! A sütési idő nagyban függ a vastagságtól, és a mérettől. Ezekhez a kicsi fákhoz elég volt 10-11 perc is.
A kész sütiket kicsit hűlni hagyjuk a tepsin, majd vagy beleforgatjuk a fahéjas porcukros cukorba, vagy megszórjukvele. A kicsi fákat kézzel forgattam, de ha nagyobbak a formák, érdemes szitával szórni őket, akkor nagyon szép, havas felületet kapnak.
Egy éve: a nagyszerű angol whiskeys gyümölcskenyér, ami egy hónappal az ünnep előtt elkészíthető
Bréking: Elnézést kérek mindenkitől, aki tegnap kiváncsi volt a madárlakomra, és nem látta csak a rossz linket, egyszerűen nem élesítettem a posztot. Vicces ez, hogy én látom, és azt hiszem minden rendben, miközben senki más sem. Ellenben legalább lelibáztam magam az elején, és most kiderült, nem érdemtelenül. Bocs mégegyszer.
Utolsó kommentek