Ha az ember fia szeretne egy fél órát azaz 30 percet venni egy kereskedelmi csatornán, annak bizony ára van. A tablé fizetett is, méghozzá konvertibilis fizetőeszközzel: két titkos receptet osztottak meg de szigorúan csak a digitális tévével rendelkezőkkel.
Illetve a többiekkel is, csak feléjük kicsivel nagyobb volt az elvárás, mert gyorsan kellett jegyzetelni
Én szerencsére az előző táborba tartozok, így kedvemre tekergethettem, de még így is kínlódtam a lejegyzetelt recepttel, amikor a tettlegességig jutottam, és tényleg majdnem, mert az arányok és a mennyiség próbára tették a türelmemet. Igazi Mátyás meséhez hasonló volt a recept pontos (pontatlan) meghatározása. Adtak, is meg nem is, meg is mutatták, meg nem is …
Nagyon bosszantó, amikor egy paprika tv egy francia pékségben egy francia pékkel, meg egy magyar szakáccsal, olyan mennyiségeket ad meg, mint: 28 deka porcukor, vagy 10 citrom leve. Szerintem ez egy zöldségesnél ismert és jó mértékegység, de egy pékségben egy citromtortánál kevésnek tűnik. Ha rajtam múlt volna, kaptak volna a fiúk egy gyorstalpalót a péklapáttal, hogy megtanulják a gramm, és a milliliter mértékegységeket is,és mielőtt félreértené bárki, a péklapát egyik felére az egyik, a másikra meg a váltóegységeket írtam volna. Ha eleget süt a pék, estére megtanulja, sőt beég a retinájába.

Amúgy klasszikus magyar külföldi párbeszédet nyomtak, francia bácsi magyar franciát beszélt, a magyar bácsi magyar angolt, de mindegy is volt , mert cukrászok, és pékek nyelvét beszélték mindketten a kezeikkel, és a mozdulataikkal. Szerencse, hogy legalább ez közös volt, amúgy némajátéknak is elment volna hang nélkül. Képzeljétek el ugyanezt egy fogorvossal.
-tegyünk bele 10 citromot
-mit?
-citromot
És itt elkezdi körbemutogatni, hogy a citrom marja a fogát, ha hideg akkor még megnyalni sem meri...Bár akkor almatorta lett volna biztos, azt egyszerűbb elmutogatni, hogy beletörik a foga, vagy a vérző ínye miatt nem tud beleharapni, esetleg fáj ha hideg.
Na elég . Tehát a receptet alapját egy 75 deka lisztet tartalmazó tészta adta. Ez kb. 3 normál tortára elég, de itt jöttek a buktatók, mert ha harmadolok, akkor viszont a krémnél, 3, 333333 tojást kellene megadnom, de bízzatok bennem, kikísérleteztem, anyáztam, szívtam, és végül megmondom a tutit.
Hozzávalók:
225g vaj
140g porcukor
1 óriás tojás, vagy 1.5 közepes
csipet só
45g mandulaliszt
375g liszt
A krémhez:
5 nagy citrom leve
3 citrom héja
5 nagy tojás
250g cukor
75g vaj (szerintem lehet 100g is)

A tészta hozzávalóit késes mixerben összekevertem, és nekem kicsit lágynak tűnt, de a hűtőben 2 óra alatt szépen kezelhetővé vált. Lisztezett deszkán kinyújtva nagy lapos tortaformába, vagy kicsi tartlette formákba rakjuk, amit előtte vajazunk. 180C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsülnek. Érdemes ezt a vakon sütést erre használatos kerámiababbal, vagy sima babbal végezni, mert különösen a kis tartletteknél nem veszi jól ki magát a tészta puklisodása. A nagynál azért annyira nem zavaró. És minimálisan szurkáljátok meg villával, ha nincs otthon valamilyen bab.
A krémhez a citromok levét, héját a cukrot, és a villával felvert tojást tegyük fel főni. Hamar be fog sűrűsödni, és folyamatos keverés mellett ezt észtre is vesszük. A színe megváltozik, kb. 1.5 percnél nem kell tovább forralni. Ekkor tegyük bele a vajat, és robotgéppel kihűlésig keverjük.
Öntsük a krémet az elősütött formába, és tegyük vissza a sütőbe újabb 30 percre, én itt csökkentettem 170-re a hőmérsékletet.
Már csak díszíteni kell. Citrommal, lime-mal és én phisalist is raktam rá. Mert csak. Mert szeretem.
Köszi A Tablé a receptet!
Az eddig próbált citromtorták közül kétségtelenül a legfinomabb, úgyhogy szívből ajánlom
Utolsó kommentek