Az egyik legjobb dolog, ami ezzel a gyümölccsel történhet az az, ha joghurt lesz belőle. Ha ezt a mondatot a Danone is komolyan venné, soha többé nem gyártana joghurtot, vagy legalábbis átnézné a receptúrát.
Évek óta nem eszem csak natúr joghurtot, vagy itthon készítek belőle gyümölcsöset, mert az átlag szupermarket kínálatban elérhető joghurtok nálam nem érik el a minimum küszöböt, amikortól már fogyasztásra alkalmasnak találom. Ez azért is fájó pont, mert ezzel szemben ugyanezek a szupermarket egy határral odébb már normális készletet tartanak, így nehéz megértenem, hogy egy kétmilliós városba miért nem lehet pár raklapnyi normális gyümölcsjoghurtot eljuttatni, és polcra rakni.
Addig is, marad a natúr joghurt, és amikor eljön a gyümölcsök ideje, orrvérzésig lehet tolni a saját készítésű változatokat. És hát igen, én is furcsának találnám, ha valaki egy finom ebéd után elém tolna egy műanyag dobozos gyümölcsjoghurtot desszertként, de ha egy pohárban jön rétegesen, szépen, látszik rajta, hogy friss, és otthon készült, kibújok a bőrömből örömömben.
Íme hát a legegyszerűbb recept:
Hozzávalók:
800g natúr joghurt
300g eper
1 tk friss citromlé
4 ek agave szirup, vagy méz (cukor is lehet, de abból kevesebb)
2 szál menta
Az epreket vágjuk negyedekre, és egy lábosban minden hozzávalóval forraljuk át, hogy levet eresszen. Ha kész., a mentát vegyük ki, a gyümölcsöt kanalazzuk poharak aljára, és hagyjuk hűlni. Amikor hideg, rétegezzük rá a joghurtot. Alaposan hűtsük be, ha ez is megvan hozzá lehet látni a kanalazáshoz.
Másodlagos felhasználásként, ha véletlenül marad (bár maradna kicsit többször) a reggeli müzli kitűnő alapja lehet.
Egyéb joghurtok: a kedvenc fotóm a dupla barackos, a gyerekkori emlékes ribizlis, a szép színű körtés-céklás, és a húsvéti répás-almás.
Egy éve: balzsamecetes epres fagyi, amire ezért is érdemes ránézni, mert azt az epret is lehet a joghurt alá tenni.
Utolsó kommentek