Az almaszósz kilépett végre gyermeki jelentésköréből, és mostantól sokkal több mint holmi Halász Jutka dal. Az almaszósz mostantól új konyhai barátom. Nem holmi bébipapi, sokkal több rejlik benne.
Bámulatos ízekre és végtelen lehetőségekre leletem. A kedves mamai mindig küld almát meg, tojást, meg....a pesti rokonoknak, de az almájával nem vagyok jó barátságban. Gyönyörű, piros, és mindig egészséges, de édes, kissé kásás, nem elég res, és semmi savanyú íz nincs benne, így nem szeretjük igazán. Na ebből az almából készítettem almaszószt, és lett az olyan, de olyan, hogy csak lestem mint nyúl a bokorból. Ennek az almának előcsalta az összes ízét, ami szerintem benne sem volt, vagy ha igen, akkor annyira mélyen rejtezett, hogy én sose találtam, pedig meglehetősen ízérzékeny vagyok. Teli lett virág, és gyümölcs ízzel, az almán kívül. Elkezdtem hát kísérletezni, mézzel, cukorral, agave sziruppal, és nagyon meglepő eredményeket kaptam. Mindtől más és más lesz egy adott alma típus, és más-más almának más-más édesítő áll jobban. A z alma önmagában is nagyszerű, de az édesítőszer is fűszerez rajta, és a fűszerek is csodát tesznek. Fahéj, kardamom, rózsabors, naracsvíz, szegfűszeg. Ezeket próbáltam eddig én. De simán citrommal, és cukorral, vagy mézzel is tökéletes, fűszerek nélkül, akkor tényleg az almákat lehet felfedezni, hogy menyire mások.
Mire lehet felhasználni? A legnyilvánvalóbb, a szószként tálalás mondjuk egy császármorzsához, ahogy azt sógoraink is teszik, vagy kevert tésztákba zsiradék csökkenthető, ha almaszósszal pótoljuk. Tésztákhoz, felfújtakba, húsok mellé. Ennyit gyorsan.
Most pedig arra bíztatok mindenkit, hogy kezdjen el kísérletezni, és fedezze fel az alma új világát. Forrón üvegbe téve tartósítószer nélkül mehet a kamrapolcra, ahonnan bármikor levehetjük aztán.
Hozzávalók:
600g hámozott alma
3 ek cukor, vagy méz, vagy agave szirup
1 citrom leve
a fűszerek opcionálisak, vagy nem is feltétlenül szükségesek
2-3 ek víz
Az almát kockára vágjuk, és az édesítővel, citrommal, vízzel, valamint a fűszerekkel főni rakjuk alacsony lángon. Puhára főzzük, majd levesszük a tűzről, és azon melegében ráküldjük a botmixert. Ha püré lett belőle, azonnal használható, vagy forrón lehet üvegekbe zárni.
Majd lesz még recept is ezzel a kis huncutsággal, a palacsintán kívül.
Egy éve: Tepertős szilvalekváros papucs
Utolsó kommentek