Nem olyan mint a bolti. Ezerszer jobb. Mától új időszámítás kezdődik, soha nem fog tiramisu bolti piskótából készülni, és nem fogunk többé csak kényszerhelyzetben piskótát venni. Már ha létezik egyáltalán olyan.
Amúgy létezik, hogyne létezne. Most a hétvégén is volt kényszerhelyzet, amikor háni főzött, mert én fetrengtem az influenzától. Háni úgy főz, ahogy anyukája süt, azaz csak és szigorúan a jól bevált receptet alkalmazzák mindketten, ami úgy kezdődik, hogy vedd a pénztárcád. Háni gondolta tutira megy, engem az ügyeletről hazafelé, a fiúkkal kiegészítve Leparkolt a Bécsiszelet vendéglő előtt, majd azt mondta rémült kérdésemet megválaszolandó :-Nyugi, nem eszünk itt ... elvitelre kérjük.
Tényleg nagyon megnyugodtam, főleg amikor beléptünk, és megláttam az étterembelsőt. Jézusom. Szavak nincsenek rá. Még a betegségem ködén keresztül is túl sokat láttam, és túl élesen. Időutazás az a hely. A fiúk finnyogták a borjúbécsit, és igazuk volt, az a panír kritikán aluli volt. De aznap háni főzött, addig nem állhattak fel, amíg üres nem lett a tányér, és közben meghallgatták, hogy amíg kapnak enni, és rendesen ellátjuk őket, addig ne fikázzanak, viszont csendben egyenek, mert azzal mindenki jobban jár. Érdekességképpen csak annyit, ha én főzők, azt lehet kritizálni, sőt az is elhangzik olykor, hogy olyat kellene főzni, amit a gyerekek is megesznek nem? Hát így. De azon az éttermen nem tudok felülemelkedni még mindig.
A piskóta viszont szuper kényeztetés, a legjobbik fajtából. Kihagyhatatlan, Rég vártam a megfelelő receptre.
Hozzávalók:
2 nagy tojás szobahőmérsékletű
2+3 ek cukor
75g átszitált liszt
A fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a 3 kanál cukrot, és tovább verjük, míg tökéletes kemény habot kapunk, amiből ha kivesszük a habverőket, a hab szép csúcsokat formáz. A sárgájákat a 2 kanál cukorral keverjük 3-4 percig, míg kifehéredik, és habos lesz. A fehérjehab harmadát a sárgájához keverjük, aztán a sárgája felét a fehérjehabhoz adjuk, és óvatosan összekeverjük. Hozzászitáljuk a liszt felét, és habverővel összeforgatjuk, aztán beletesszük a maradék sárgáját, végül a maradék lisztet. Habzsákba tesszük, és sütőpapírra piskótaformákat nyomunk. A tetejüket a finom szemcséjű sütőcukorral megszórjuk, és hagyjuk 5 percig állni. 5 perc múlva újra megszórjuk a maradék cukorral, és 200C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 7perc alatt megsül.
A papíron hagyjuk kihűlni. Késsel, vagy spatulával finoman elválasztjuk a piskótákat a papírtól.
Egy éve: vízen kullogó
Utolsó kommentek