Kell e a tejbegrízt rántani? Nem, de érdemes.
A tejbegríz számomra azon kevés ételek egyike, amik a fogyaszthatatlan kategóriába esnek. Sajnálom, de szerintem melegen ehetetlen, hidegen a simán rossz. Most sem kívántam meg veszedelmesen, simán csak maradt egy fél tányérnyi, és nem sajnáltam volna kidobni, de akkor eszembe jutott valami.
Tavaly volt szerencsém részt venni egy andalúz főzőkurzuson, ahol a séf, nagymamája által készített kedvenc gyerekkori élményét idézve mutatta meg a „sült tej”névre fordított édesség elkészítését. Ezt kábé úgy kell elképzelni, hogy állagra hasonló mint a kihűlt tejbegríz, csak ők nem grízzel, hanem keményítővel érik el a keménységet, és reszelnek a tejbe narancs héjat, meg raknak némi vaníliát is.
Innen jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a tejbegrízt bundáznám, és kisütném. Pont az lett, amit vártam. Igen nagyon jót tett a gríznek egy kis sült íz, és bár ennél értelmetlenebb desszertet nem igen tudnék felsorolni tápanyagilag, mégis érdemesnek találom az elkészítését, mert finom. A cukrozást szokás szerint mindenkire rábíznám, attól függően, hogy mennyire édesszájú. Én magát a tejbegrízt szinte alig cukroztam, és úgy is elég édes volt.
Hozzávalók:
Tejbegríz kihűtve darabolva
tojás
liszt
olaj
fahéjas porcukor
fahéjas narancsszirup*
A tejbegrízt készítsük el a szokásos módon, és egy frissnetartó fóliával bélelt tálba öntsük ki, hagyjuk kihűlni. Ha hideg, vágjuk tetszőleges formákra. Tojásba, majd lisztbe forgassuk meg a gríz darabokat, és forró olajban süssük meg. Papírra szedjük ki, hogy a fölösleges olajat beszívja,majd fahéjas porcukorba forgassuk meg a darabokat.
*A sziruphoz egy narancs levét, préseljük ki, és barnacukorral, (opcionálisan a reszelt héját is) meg egy fél teáskanálnyi fahéjjal forraljuk össze egészen addig, amíg sűrű sziruppá nem válik. Ezzel locsoljuk meg a sült grízt.
Egy éve: Dió egybe sütve krumplisalátával, Grízes tészta PhD
Utolsó kommentek