A karfiol pirítás közben pontosan ugyanolyan illatú, mint a káposzta. Az íze is ugyanaz az édes íz, ami a friss káposzta pirításánál érzik. Ez pedig nem véletlen. A karfiol káposztaféle, ami a keresztesvirágúak rendjének egy családja.
Vannak további hasonlóságok is, de ebből most csak egyről ejtenék szót, ez pedig a torzsa. Manapság a téli vitaminforrások szerencsére nagyon bőségesek, sőt az sem annyira divat, hogy az adott élelmiszer minden grammját, részét, vagy alkotóját felhasználjuk, sokkal több hulladékot dobunk ki, mint amennyi indokolt lenne. Így lehet, hogy eszembe jutott, a káposzta és a karfiol torzsája. A nagymamám, és az apukám is mindig körbepucolta, majd elfelezte, és a tesómmal nekünk adta, mondván tele van vitaminnal. Ezt ne terjesszétek, nem tudom hogy így van e, de mi elhittük, és nem esett különösebben nehezünkre sem megenni, sőt nagyon is szerettük, mert nagyon finom volt, leginkább olyan mint egy finom karalábé (az is káposztaféle) csak nem annyira nagy víztartalmú, így jobban koncentrálódott az íze. A mai napig nagyon szeretem, bár manapság inkább én is inkább egy karalábét pucolok meg és eszem, minthogy káposztatorzsát egyek. Nem hiszem , hogy sokan vannak akik megeszik a torzsát. Mindegy is, azért ha valakinek van szerencséje egy káposztatorzsához, kóstolja meg.
A pizza ötlete nagyon meredek nem? A karfiol és a paradicsom jó együtt, erre már van is kipróbált receptem, itt meg ha elhiszitek, hogy a kettő jó együtt, akkor minden más csak bónusz, a túró, a fűszerek, az egész . Zseniális holmi.
Hozzávalók:
260g karfiol
2 tojás fehérje
120g túró
2 ek petrezselyem
1 ek oregano
1 gerezd fokhagyma
só
A karalábét aprítóban felaprítottam, akinek nincs ilyen eszköze, az késsel igyekezzen rizsszem méretűre szecskázni a nyers karfiolt. Ha ez megvan, egy teflon serpenyőben zsiradék nélkül folyamatos keverés közben pirítsuk meg. Ha kész van hagyjuk kihűlni, és minden egyéb hozzávalóval keverjük össze. Ebből az adagból 8 golyót formázzunk, és rakjuk szilikon felületre, ahol lapítsuk le, kb 10 cm átmérőjűre.
200C-on süssük meg. Az enyém egy kicsit túlsült, de a következő adagot meg nem volt időm lefotózni.
A tetejére rakjunk pizzaszószt, vagy valamilyen fűszerezett paradicsomszószt, mondjuk arrabbiatat.
A karfiol pizza kissé édes , a paradicsomszósz kicsit édes, tökéletes.
Egy éve: kelt szilvás lepény, orecchiete zöldborsóval,bazsalikommal
Utolsó kommentek