A vodkás tészta és a barackpálinkás töltelék csak alkoholistákat ad a világnak, vagy ennél azért többről van szó? Szerencsére sokkal-sokkal többről lesz ma itt szó, két kulcs szópárral : vodka-ropogás, barackpálinka-zamat. Rászokom mindkettőre.
Még régebben olvastam, hogy ha a pie tésztában a vizet vodkára (alkoholra) cseréljük, akkor a tészta ropogós lesz-marad, illetve porhanyósabb is. Eljutottam a kipróbálásig, és nem a vodka vonzott annyira, hanem maga az állítás igazolása. Nincs olyan laborom ugyan mint a Mitoszvadászoknak, de nem is kellett, itthoni körülmények között is nagyszerűen tudtam igazolni, hogy ez nem legenda. A tészta omlósabb, ropogósabb, lett, sőt, ezt 24 órán keresztül meg is őrizte, és ez a valami! Annyira finom volt, hogy azt hiszem mostantól csak ezt a verziót készítem. Szerintem kb. 2 éve lakik egy alig megkezdett vodka a mélyhűtőben, legalább végre el fog fogyni. Ezzel együtt azt is igazolva látom, hogy tényleg csak a szegény ember főz vízzel.
Aztán a barackos töltelék. Annyira finom az a barack önmagában, de a pálinkával készült töltelékben olyan zamatok tárulnak fel, hogy megremegett a térdem is, pedig ilyet utoljára Háni megismerésekor tapasztaltam. Nem sűrűn ér ilyen élmény.
Nem húznám nagyon ezt a posztot, ez a tökéletes baracktorta recept. Járjatok utána magatok, ha nem hiszitek, ha meg igen, akkor legyetek részesei az élménynek, és álljatok neki izibe, míg van barack. (Meg pálinka)
Hozzávalók:
200g liszt
110g vaj
20g cukor
1/tk só
2 ek jégbe hűtött vodka
650g hámozott kockára vágott sárga húsú őszibarack
40g világos nádcukor
1 ek friss citromlé
½ citrom reszelt héja
csipet szerecsendió
1 ek keményítő
1 tk liszt
10g olvasztott vaj
2 ek barackpálinka
A tésztához a vodka kivétel a hozzávalókat késes mixerbe összedolgozzuk majd hozzáadjuk a vodkát, amivel összegyúrjuk, fóliába, vagy zacskóba éve egy órát hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
Egy kis tortaformát kenjünk meg vajjal, béleljük ki sütőpapírral, és a tészta harmadából az alját, a másik harmadából az oldalát nyújtsuk ki, öntsük bele a barack tölteléket, s a maradék harmad tésztából pedig nyújtsuk ki a torta tetejét, tegyük a gyümölcsre, a széleket kissé nyomkodjuk össze.
A tetejét kenjük meg tejjel, és szórjuk meg cukorral,majd vágjuk be késsel mintha egy nap sugarait rajzolnánk.
190C-ra előmelegített sütőben süssük kb 40-50 perc alatt készre
Két éve: Sajtos-brokkolis szendvics , Kolozsvári húsgolyók ,
Utolsó kommentek