Úgy készül mint a kőleves. Legyen a cukkini kő, a paradicsom meg a víz. Innentől kezdve viszont sok mindent lehet még hozzá-bele tenni, csak még jobb lesz tőle.
Este a vacsoraasztalnál a skacok megkérdezték, én mit ebédeltem. Azt válaszoltam, hogy paradicsomos cukkinit, mire az egyik kisded szeme felcsillant, hogy azt ő is szereti, amire meg az enyém csillant fel, hogy az nagyszerű, akkor hétvégén újra készítek ilyet, bár ebbe volt egy kis sajt is. Meg padlizsán. Meg sonka. Aztán tészta is hozzá. És pirított kenyér mellé. Erre találta Háni összegezni a mondandómat: Akkor ez most olyan volt min a kőleves. És igaza volt.
Készítettem már ilyet, vagy hasonlót, csak akkor nem volt benne cukkini, meg a tetején sonka, de igen jó volt ez a változat, és bevallom a kenyér meg a tészta azért került csak mellé, mert a tesóm is befutott délre, és hármunknak már kevés lett volna tészta, vagy kenyér nélkül. Megjegyeztem viccesen hogy szerencse, hogy nem levest készítettem, mert akkor egy bögre vizet öntöttem volna hozzá (dehogy). Na erre meg a tesóm jött azzal a sztorival az egyik kedvenc nagynénénk azt tartotta, hogy ha váratlan vendég érkezik, nem a klasszikus bögre vizet kell alkalmazni, hogy elég legyen, mert azzal mindenki rosszul jár, mivel a kaja szarabb lesz, hanem egy marha nagy erős paprikát kell alaposan összetörni benne, és elnézést kérni, hogy egy kicsit erős lett az étel, de garantáltan az is szűr annyit az étvágyon, hogy elég legyen. Szép család nem? Azért mi jól szórakoztunk ezen a beszélgetésen.
Csak az arányok miatt: a tészta mega méretü, hüvelyk ujjnyi vastag, és annál is hosszabb.
Hozzávalók:
2 bébi cukkini
1 üveg bazsalikomos paradicsomszósz (siettem, lehet készíteni is)
1 doboz Boursin fokhagymás sajt
½ padlizsán
pár szelet feketeerdei sonka
olívaolaj
A cukkinit és a padlizsánt gyaluval vékonyra szeleteljük, előbbit hosszában, a padlizsánt karikára. Olívaolajon forró serpenyőben átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy hőálló tálat kibélelünk a cukkinivel, majd paradicsommal befedjük, sajtot morzsolunk rá, majd egy réteg padlizsán, paradicsom, sajt, és újabb cukkini paradicsom, amit befedünk a sonkával. 200C-os sütőben összesütjük, ezalatt megfő a tészta, illetve olajjal átkent kenyeret pirítunk a serpenyőben, amit a cukkinihez adunk.
Egy éve:Őszibarack limonádé levendulával, Békebeli almáspite ,
Két éve: Céklalepény, Pörköltes szendvics - szörpös tészta: gyerekek a konyhában,
Utolsó kommentek