A Miláno cookie nevétől eltérően nem olasz, hanem amerikai találmány. Legalábbis részint. Egyébiránt annyira kedvelt, hogy benne van Amerika top 30 keresett receptje között. Azért nem kell aggódni van köze Olaszországhoz, de nem Milánóhoz, hanem Nápolyhoz.
Tehát az úgy volt, hogy van az olaszoknak az úgynevezett macskanyelvük, ami nem pont így, de roppant hasonlóan készül. Sütötték ezeket a nápolyi macskanyelveket, de a nagy melegben, az egymásra dobált macskanyelvek összeragadtak. Az amerikai Pepperidge Farm ötlete volt, hogy az egymásra ömlesztett macskanyelveket töltsék meg csokoládé krémmel, és akkor egy elegánsabb, felnőttek, és gyermekek által is kedvelhető keksz szendvicset kapnak, ami ráadásul már nem is ragad össze később sem. Azóta ezt az eredetileg étcsoki krémet sokféle módon ízesítik, naranccsal, mentával...de tejcsokis változat is van. Annyira része az amerikai sütikultúrának, és mindennapoknak, hogy több amerika filmben is szerepet kapott, kisebbet, vagy nagyobbat, de a főszerepet a Will & Grace sorozatban kapta Karen Walker karakterével, aki konkrétan Milano cookie függő. Hát ilyen is van.
A mai egy egészségesebb változat lesz, mert teljes kiőrlésű liszttel készül- legalábbis részben. Érdemes tudni, hogy amikor kivesszük a kész kekszeket, akkor puhák, ám ahogy hűlnek azonnal megkeményednek, és töltés után újra visszapuhulnak másnapra. A tésztát túl lehet keverni, akkor amikor a lisztet hozzáadjuk, így erre figyeljen mindenki, éppen csak összedolgozzuk, játékból, unalomból, és 110%-os akarásból nem szabad túlkeverni! Attól összetömörödik ugyanis.
Hozzávalók:
60g tönkölybúza liszt
60g teljes kiőrlésű liszt
60g liszt (finom)
1 tk sütőpor
½ tk só
100g vaj (szobahőmérsékletű)
110g porcukor
66g tojásfehérje (kb 2 nagy)
1 ek vanília kivonat
50ml friss narancslé
A krémhez:
60ml tejszín
170g étcsoki
1 narancs reszelt héja
A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a fehérjét, amivel keverjük újra habosra, ez kb 2 perc .adjuk hozzá a sót, a narancslét, a vaníliát, végül az átszitált sütőporral elkevert lisztet. Keverjük össze, a fentiek ismeretében, szóval csak lazán. Tegyük nyomózsákba, és hűtsük 10 percig a hűtőben, mielőtt kinyomjuk őket
Egy tepsit papírral béleljünk ki, és nyomózsákból kb 1 cm széles, 4-5cm hosszú sütiket nyomjunk a papírra. A sütik el fognak lapulni, így hagyjunk helyet közöttük.
180C-ra előmelegített sütőben süssük készre, ez pár perc csak (8-10), amikor kezd a széle pirulni, vegyük ki, mert kész van.
A tejszínt forraljuk fel, tegyük bele a csokit, keverjük míg fel nem olvad, majd rakjuk bele a narancshéjat is, és tegyük félre hűlni, amikor kihűlt, lehet tölteni a kekszeket.
Egy éve: polvorón, és a tesóm születésnapja ihlette Citrusos tiramisu partifalat.
Utolsó kommentek