A túrótorta egyik legjobb tulajdonsága, hogy önmagában is jó, vagy szinte bármely éppen szezonális gyümölccsel kombinálható. Azért csak szinte, mert pl a görögdinnye aligha, mivel túl nagy a víztartalma, és én édes túróba sose tennék fügét sem, mert az már sok a cukorból, tehát lássuk be van egy pár alkalmatlan darab.
Bea szülinapi nyárköszöntő grillezésre hívott és, hogy rövidítsem a tudu listáját, illetve hogy legyen torta is a szülinapra való tekintettel, megkérdeztem milyen tortával, vagy sütivel kedveskedhetek. Túróst kért, így is lett, és bár meggyet nem kért kimondottan bele, szerintem nem bánta meg, de legalábbis illedelmesek voltak a vendégek, mert elfogyott mind.
Na jó egészen őszintén: nagyon finom volt a savanykás meggyel. Szerintem.
Nem volt időm megvárni, hogy tejesen kihűljön a torta, előbb levettem a karimát, és a torta teteje kicsit megrepedt, de senki nem tette szóvá (hánit kivéve, hogy ez azért ciki), de az is lehet, hogy a naplemente utolsó fényei optikailag összesimogatták a repedéseket. A masni pedig azért került rá, mert ajándék volt.
Ilyen jól áll a torta egy gyerekmodell kezében.
Hozzávalók a tésztához:
50g porcukor
100 g vaj,
150 g liszt
töltelék:
500 g tehéntúró
90 g étkezési keményítő
200 g porcukor
500 ml tej
400 ml tejföl
1 db citrom leve és héja
2 db tojás
½ vaníliarúd belseje
300g magozott meggy
A tésztához a hozzávalókat késes mixerben morzsásítjuk, majd pár mozdulattal tésztává gyúrjuk, vagy ha kézzel készül, akkor csak simán összegyúrjuk. Egy kapcsos tortaforma vajjal kikent alját, és oldalát kibéleljük a tésztával, és 190C-ra előmelegített sütőben kb 10 percig elősütjük.
Közben a az összes többi hozzávalót egy tálban botmixerrel zanzásítjuk, majd az elősütött tésztára öntjük. A magozott meggyet a túróra szórjuk, és visszarakjuk további kb 50 percre sülni.
Érdemes megvárni míg kihűl, mielőtt felvágjuk, vagy elkezdenénk enni.
Egy éve: Sárgabarack pite, Sacher cupcake
Két éve: Sárgarépás vöröslenycse krémleves, Dinnyesalsa mascarponés réteskosárban
Utolsó kommentek