Kihasználtuk az első alkalmas májusi hétvégét és tópartra mentünk, sportoltunk. Elvihettük volna a piknik sajttortákat is, amik péntek délután készültek, és a hűtőben vártak éjszaka, de a reggeli napfény annyira jól állt az üvegeknek, hogy mindenki rábukott egyre, nem volt mit elvinni! Mondjuk, nem is vittük volna el, pláne annak tudatában, hogy akkor lemaradtunk volna a fiúk mindent összefoglaló pazar mondatáról. A tóparti büfében Bubó ráizgult egy ischlerre, meg is kapta, majd 2 falat után konstatálta, hogy ez bizony nem finom sőőőt, majd a Zsebkutya tesója gondolta, hogy tesz vele egy próbát Ő is, és itt jött el az igazság pillanata, amikor beleharapott, és a lemorzsálódott tésztadarabokat meglátta a tányéron, azt mondta: NÉZD ANYA, PRÉZLIT IS ADTAK HOZZÁ!
Piknik sajttorta bodzával, ezúttal recepttel!
2011.05.23. 09:04 :: sajtosbrokkoli
Szólj hozzá!
Címkék: ételek gyümölcsös desszert sajttorta édeseim hűtök 0fokfölött
Gyümölcsnyárs
2011.05.20. 22:14 :: sajtosbrokkoli
A vendégek néha váratlanul érkeznek. Sütni már nincs idő, de jó lenne megkínálni Őket. Gondolom mindenkinek ismerős ez a helyzet. Tovább is fokozom a drámaiságot, van itthon egy kevés gyümölcs, de ahoz nem elég, hogy tányérra téve az asztalra tegyem. Na ekkor jön a felismerés, hogy mi az, ami "valaminek" látszik, pedig inkább csak "aligvalami".
Magára valamit is adó háziasszonynak van otthon fa nyársa, magára valamit is adó anyukáknak pedig hurkapálcikája *. Mi itt mind az előbbiek, vagy utóbiak vagyunk, mindenki oda sorolja magát ahova szeretné, az egyikbe sem tartozók pedig úgysem olvasnak, mármint engem. Na jó csak vicceltem. Ők egyáltalán nem olvasnak. Na elég már !
Szólj hozzá!
Címkék: gyümölcsös desszert vendégváró édeseim
Hideg paradicsompestos tésztatorony
2011.05.19. 10:00 :: sajtosbrokkoli
A főzést és előkészítést mellőző ételek a nyár kedvencei, valószínűleg csak kevesekben van annyi elhivatottság, hogy 35 C fokban odaálljanak a tűzhely mellé és hosszasan kevergessenek bármit. Nagyszerű alternatíva ez a pesto a szünidős gyermekeknek is, akik a hűtőből bármikor előkaphatják, és egy kis tésztával már ehetik is.
Azonos ételdesignt azért ne várjunk el a 9 évesektől, de persze ők is bátran próbálkozhatnak, főleg, ha külön-külön odakészítjük a hozzávalókat .
Szólj hozzá!
Címkék: olasz zöldség ételek pesto cukkini főzök hűtök 0fokfölött
Almás kalácspuding fahéj sodóval
2011.05.18. 10:00 :: sajtosbrokkoli
A maradékok felhasználása mindig izgalmas feladat, ami sokszor nem várt* eredményeket hoz. Cseppnyi kétely nem volt bennem persze, hogy a puding finom lesz és ízleni fog, inkább az volt a kérdés, hogy a maradék vajon párolt alma önállóan finomabb-e, vagy a pudingban. Nem is tudom. A puding sokkal finomabb lett, mint vártam. Cukrot gyakorlatilag nem is tettem bele, a mazsolára és az almában lévő cukorra hagyatkoztam, ami pont elég is volt.
Szólj hozzá!
Címkék: alma édes gyümölcsös desszert főzök édeseim
Nyúlmáj karamellizált körtével rozskenyéren
2011.05.16. 22:26 :: sajtosbrokkoli
Nem csak a divat ismétli önmagát, a gasztrodiktátorok is előszednek időről időre rég elfeledett alapanyagokat, ízeket, recepteket. Így kezd teret nyerni mostanság a nyúl is.
Én szeretem a nyulat, sőt már 4 éves korom környékén is rajongtam érte. Volt egy csudaszép nyúlbundám ugyanis. A mai napig nem felejtettem el milyen finom selymes tapintása volt kívül, és milyen csúszós volt a selyembélése belül. Azért is nagy szerencse, hogy akkor megtapasztalhattam az élményt, mert most Hánit megkímélem egy költséges ajándéktól, magam pedig felszegett fejjel hirdethetem a bundák fölöslegességét az állatok védelmében, és tehetem ezt annak biztos tudatában, hogy nem maradt ki az élmény az életemből - csak az utálja a bundát, akinek még nem volt. És most, hogy mindenki látja maga előtt négy éves énemet hófehér cukimuki nyuszibundában, bevallom, hogy (bár nem zavart) csak örököltem azóta is kedvenc unokatesómtól Klárától.
Szólj hozzá!
Címkék: nyúl édes sós szendvics vendégváró sütök shús
Hétfői rántotthústurizmus a Molnál
2011.05.15. 15:32 :: sajtosbrokkoli
Most, hogy túl vagyunk a hétvégi rántott hús ebéden, elmondom, hogy a Mol mostantól begyűjti a háztartási sütőolajat. Hállelúja! Itt találjátok a szerencsés kutak listáját. Mielőtt idedobtam ezt a linket, elmentem tesztelni, hogy városi legenda-e vagy a Mol is tud róla, hogy mostantól a hétfő reggeli tankolásnál nyakkendős családfők ezrei viszik majd vissza a vasárnapi rántott hús borzasztó melléktermékét. Fel is borítottuk a rendet, Háni szombaton kért és kapott rántott húst, mára pedig visszahűlt annyira az olaj, hogy megpróbáltuk leadni a közeli kijelölt kútnál.
Szólj hozzá!
Címkék: öko zongorázok
Epres french toast agave sziruppal
2011.05.13. 13:15 :: sajtosbrokkoli
Emlékeztek még a Tiramisureggelire (nem tudok linket beilleszteni, béna vagyok, de majd pótolom)? Ennek analógiájára készült a tavaszi, epres változat. Hirtelen nem is tudom az elfogyasztott toast után, hogy ha mindkettőt elém rakták volna egyszerre, melyikhez nyúltam volna, és melyiket találtam volna finomabbnak. Mindenesetre újfent elaléltam önmagamtól, hogy ilyen remekbe szabott ötlettel álltam elő. De az is lehet, hogy az elfogyasztott ebédtől aléltam el, csak simán a bevitt kalóriák miatt, és egyszerűen a gyomromban van minden vér.
Lássuk hát a lényeget, hozzávalók:
4 szelet szikkadt kalács
3 tojás
3 ek tejszín
1 vaníliáscukor
250 g mascarpone
citrom
eper
agave szirup
a sütéshez vaj
A mascarponét egy evőkanálnyi citromlével összekeverjük, és egy fél citrom héját belereszelem. A tojásokat a tejszínnel és a vaníliával egyenletesre keverjük villával.
A kalácsok mindkét felét fél-fél percig áztatjuk a tojásban, utána pedig forró vajban kisütjük, papírra rakjuk.
A toastokra kenjük a mascarponét, és epret szeletelünk rá. Nem csak úgy viccből, hanem amennyit elbír. Ezt érdemes a tálaló tányéron végezni, mert nem fogjuk tudni különben, csak nagy lapáttal áthelyezni. A végén az agave sziruppal meglocsoljuk, valamint újabb adag citromhéjat reszelünk az eprekre. Természetesen mézzel is lehetne, de a sziruppal finomabb!
Hűű meg jajj, és aztamindenit! Szem nem marad szárazon.
Szólj hozzá!
Címkék: édes mascarpone más eper sütök agaveszirup édeseim
Kókusztejes quinoa agave szirupos gyümölccsel
2011.05.12. 07:00 :: sajtosbrokkoli
Agave szirupot leltem a DM bio polcán, és gondolkodás nélkül a kosaramba tettem. Azt írták róla, hogy gyümölcsökhöz ajánlják. így is lett. Elkapott a gépszíj tegnap, és gyümölcs, gyümölcs hátán került tányérba, pohárba, nyársra. Ma a poharat mutatom meg, aztán jön a többi is. Közben kicsit kutakodtam is szirupról, és ezt találtam: Ez a lé fruktózt és glükózt tartalmaz, de található még benne vas is. 100 ml agave szirup 300 kalóriát tartalmaz, de mivel kevés mennyiségre van szükség belőle, ajánlott diétázóknak is. Cukorbetegek is fogyaszthatják!
Egy tányérnyi gyümölcsre egy kanállal raktam, és nagyon sok lett, amiből az következik, hogy valóban nagyon édes, csak kevés kell belőle: a mézhez képest szerintem 2x-es az édesítése.
Hozzávalók:
120 ml kókusztej
60 ml guinoa
125 ml tejszín
gyümölcsök: kivi, szőlő, eper, körte, (ezt használtam én)
agave szirup
citromlé és héj
Az kókusztejet felforraltam, ez egy kis doboz volt, és a dobozba mértem a fele űrtartalmú guinoát, majd a forrásban lévő kókusztejbe öntöttem, és lefedve forraltam kb 12 percig. Ekkor ráöntöttem a tejszínt is, felforraltam, és lefedve félretettem.
4 pohárhoz megpucoltam 2 kivit, 10 szem szőlőt, 200 g epret és egy körtét, felvágtam őket, majd ráraktam a szirupot, egy kicsi citromlét, aztán héjat reszeltem a tetejére, végül összeforgattam. Pohárba kanalaztam a quinoát, amibe semmit nem tettem és a tetejére pakoltam a gyümölcsöt. Fantasztikusan finom volt.
Szerintem reggelinek is nagyszerű lehet, mert mindent tartalmaz amire egy nap indításához tápanyag tekintetében szükség van.
Szólj hozzá!
Címkék: édes más gyümölcsös desszert kókusztej vendégváró főzök agaveszirup édeseim hűtök 0fokfölött
Epres csokicsipszes süti
2011.05.11. 15:00 :: sajtosbrokkoli
Az alábbi sütinek két tanulsága van számomra. Az egyik, hogy minimum 5 órát kell várni a sütés után a kóstolással, de talán az éjszaka még jobbat tett neki, a másik, hogy, ha nincs időm kellő mennyiségben, ne akarjak fotózni, kóstolni és ítélkezni elhamarkodottan.
A muffin nem az én műfajom. Ennek a sütinek pedig igen hasonlatos a tésztája, csak nem pici muffinformában, hanem nagy, szögletes kenyérformában sül. Így történhetett, hogy 2 szabad órámban gyorsan nekiálltam, megsütöttem, kóstoltam és fotóztam, és annyira nem ízlett, hogy azt gondoltam, fel sem fogom ide tenni, mert azt igazán ciki lenne bevallani, hogy 2 hét alatt 2 sütire is rányúltam, amelyek nem nyerték el a tetszésemet, de szerencsére van még tovább is a történetben.
Fotózás után gyorsan kiszaladtam a cuccaimért a kocsihoz, amikor is Károly bácsi - (Mackó kutya apukája, esküszöm kutya, méghozzá puli, de hogy honnan van a Mackó azt nem tudom, biztos csak az ellenség megtévesztésére szolgál), Éva néni (Mackó anyukája) ellentmondást nem tűrő felszólítására: Károly segíts már neki, nem látod, hogy a fülén is szatyor lóg? - segített behordani a DM-es zacskóimat. Belépett, és azt mondta: Húúúúú de finom illat van, éreztem már korábban is. Persze, amikor sült, nyilván. Meg is ragadtam az alkalmat, hogy a fele sütit tányérra tegyem, és hálám jeléül neki adjam. Most gondolhatjátok, hogy csak azért adtam, mert nem ízlett, de nem. Az általam finomnak hitt sütikből is szoktam adni. (Persze kevesebbet! Ejnye!)
Na, sok jó a sütivel eddig még nem történt, hogy nem találtam finomnak, és a melegen fotózás pedig a csokicsipszeknek, meg az epernek sem tett jót. Sokáig dolgoztam, így amikor éhesen hazajöttem, ott várt még a pulton 2 szelet belőle, ráfanyalodtam, és ekkor jött a meglepetés, finom volt. Sokkal finomabb, mint frissen. Alig tudtam megállni az egynél, de akkor már szerettem volna ha másnap reggel is megnézhetem, milyen. Ma reggel még finomabb volt! Igazán nagyon örültem. Összeértek az ízek, az állaga is sokkal jobb volt, már sajnáltam, hogy nem hagytam másnapra a fotózást, és a kóstolást is.
Hozzávalók:
2x180 g eper
130 g cukor
100 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
100 g finom liszt
1/2 tk fahéj
1/2 tk só
1/2 tk sütőpor
1/2 vanília belseje
120 ml olaj
2 tojás
100 g csokicsipsz (ét)
180 g epret pürésítsünk mixerrel, a maradékot pedig vágjuk apróra, majd tegyük a pürébe. Tegyük hozzá a cukrot, az olajat és a felvert tojásokat. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy másik tálba, végül tegyük az epres keverékhez. Minimális keveréssel tegyük egyneművé, és már önthetjük is a sütőpapíros formába.
190 C-on kb 50 perc alatt átsül.
Én az egyik felébe tettem mentát is apróra vágva, ami nagyon ízlett. Eredetileg a recept nem tartalmazza, de szerintem bátran tegyetek bele ti is.
Végül pedig a legfontosabb tudnivaló: CSAK HIDEGEN, MINimum 5 ÓRA MÚLVA VÁGJÁTOK FEL!
Ha valaki véletlenül elkészíti, mindenképpen írja meg, hogy milyennek találta.
Szólj hozzá!
Címkék: süti eper gyümölcsös desszert édeseim
Spárga polentán, tojással
2011.05.10. 14:00 :: sajtosbrokkoli
Nem is reggeli, de nem is ebéd. Mindenesetre délelőtt 11-kor tökéletesnek tűnt. Mindenféle előkészületet nélkülözött, csak arra hagyatkoztam, amit a hűtőben találtam. Nézzük csak: volt gomba, spárga, paradicsom, és volt kukoricadara is, persze nem a hűtőben. Talán az egyetlen kreatív eleme az ételnek, hogy szépen egymásra raktam.
Hozzávalók:
spárga,
gomba,
paradicsom,
oregano,
olaj,
kukoricadara,
vaj,
só, bors
Két rész vizet pici sóval felforralok, majd egy rész kukoricadarát keverek hozzá, és egy perc után leveszem a tűzről, kicsi vajat keverek hozzá, majd lefedve félrerakom. Ez a polenta.
A zöldségek mindkét oldalát megpirítom kevés olívaolajon, sózom.
A polentát fólia alatt kinyújtom, és egy szaggatóval korongot szúrok belőle, majd ráteszem a zöldségeket. Eközben a tojások sárgáját megsütöm, és ráteszem a zöldségek tetejére. Gyakorlatilag 10 perc alatt készen volt. A paradicsom kicsit kilógott a sorból, de engem nem zavart, nektek viszont javaslom helyette a padlizsánt.
Utolsó kommentek