Egy újabb ékes példája az otthon finomabban, olcsóbban előállítható ráadásul időzíthető pékárunak, amit lépten-nyomon lehet kapni, de megvenni nem biztos, hogy érdemes. Arról nem is beszélve, hogy személyre lehet szabni az igényeknek és az ízlésnek megfelelően.
Én nagyon szeretetem a leveles tésztából készült meggyeseket, de a piaci kínálat egyik szereplőjével sem vagyok maradéktalanul elégedett. A legáltalánosabb problémám, hogy kérdés nélkül beterítik porcukorral, ha kifinomultabb játékossal állok szemben, akkor bekenik egy ultra ragacsos cukros szirupos vacakkal, amitől gyönyörű fényes lesz, de alkalmatlanná válik arra, hogy az ember a kezébe fogja, és tiszta kézzel megegye.
A személyre szabás ennél a pontnál fontos csak igazán. Ahányan vagyunk, annyi változatban cukroznánk, vagy nem a tetejét. A zéró cukortól a teljesen befedett cukros darabig kell készülniük a párnáknak ahhoz, hogy mindenki találjon kedvére valót. De pont ez a különbség a tömeggyártás, és az otthoni pékségek között. Ha másért nem, hát emiatt is melegen ajánlom, de hidegen is őrülten jó, 30 perc alatt kész van onnantól kezdve, hogy pultra tesszük a tésztát,
Hozzávalók:
500g leveles tészta
300g meggy magozva
1,5 ek keményítő
1,5 ek cukor
opcionálisan : mascarpone, mandula, és jégcukor a tetejére
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb 2mm vastagra. Kb 15x10cm négyzetekre vágjuk, és a képen látható módon bevagdossuk az egyik felét. A másik felébe tesszük a meggyes tölteléket, amihez a meggyet a keményítőt, és a cukrot összekeverjük. Ha kicsit krémesebbre, nem annyira vad meggy ízűre szeretnénk, akkor javaslom, hogy egy két kanál mascarponét is keverjünk a meggyhez, A végeredmény pazar lesz, ráadásul egyébként könnyebb is tölteti azokat.
A tészta szélét kenjük meg villával felvert tojással, és hajtsuk rá a vágott felét a töltöttre. Nyomkodjuk össze a széleket ujjal, vagy villával, kenjük meg a tészta tetejét is, és szórjuk, vagy ne szórjuk cukorral. A mascarponéshoz sokkal jobban illik a mandula, ezért arra inkább azt szórjunk.
Én kb a harmadát készítettem mascarpomnéval, és a harmadannyi töltelékhez kb 2 teáskanálnyi mascarponét kevertem.
Forró! Azaz kb 200-220C-os sütőben süssük pár perc alatta aranyszínűre.
Egy éve: Otthoni joghurt büfé, Bagatelle ebéd
Két éve: Sárgabarackos pite, Cacio e pepe - gyors olasz
Utolsó kommentek