HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Meggyes párna

2013.06.20. 07:19 :: sajtosbrokkoli

Egy újabb ékes példája az otthon finomabban, olcsóbban előállítható ráadásul időzíthető pékárunak, amit lépten-nyomon lehet kapni, de megvenni nem biztos, hogy érdemes. Arról nem is beszélve, hogy személyre lehet szabni az igényeknek és az ízlésnek megfelelően.

leveles meggyes (4).jpg

Én nagyon szeretetem a leveles tésztából készült meggyeseket, de a piaci kínálat egyik szereplőjével sem vagyok maradéktalanul elégedett. A legáltalánosabb problémám, hogy kérdés nélkül beterítik porcukorral, ha kifinomultabb játékossal állok szemben, akkor bekenik egy ultra ragacsos cukros szirupos vacakkal, amitől gyönyörű fényes lesz, de alkalmatlanná válik arra, hogy az ember a kezébe fogja, és tiszta kézzel megegye.

leveles meggyes (10).jpg

A személyre szabás ennél a pontnál fontos csak igazán. Ahányan vagyunk, annyi változatban cukroznánk, vagy nem a tetejét. A zéró cukortól a teljesen befedett cukros darabig kell készülniük a párnáknak ahhoz, hogy mindenki találjon kedvére valót. De pont ez a különbség a tömeggyártás, és az otthoni pékségek között. Ha másért nem, hát emiatt is melegen ajánlom, de hidegen is őrülten jó, 30 perc alatt kész van onnantól kezdve, hogy pultra tesszük a tésztát,

Hozzávalók:

500g leveles tészta

300g meggy magozva

1,5 ek keményítő

1,5 ek cukor

opcionálisan : mascarpone, mandula, és jégcukor a tetejére

leveles meggyes (2).jpg

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb 2mm vastagra. Kb 15x10cm négyzetekre vágjuk, és a képen látható módon bevagdossuk az egyik felét. A másik felébe tesszük a meggyes tölteléket, amihez a meggyet a keményítőt, és a cukrot összekeverjük. Ha kicsit krémesebbre, nem annyira vad meggy ízűre szeretnénk, akkor javaslom, hogy egy két kanál mascarponét is keverjünk a meggyhez, A végeredmény pazar lesz, ráadásul egyébként könnyebb is tölteti azokat.

A tészta szélét kenjük meg villával felvert tojással, és hajtsuk rá a vágott felét a töltöttre. Nyomkodjuk össze a széleket ujjal, vagy villával, kenjük meg a tészta tetejét is, és szórjuk, vagy ne szórjuk cukorral. A mascarponéshoz sokkal jobban illik a mandula, ezért arra inkább azt szórjunk.

leveles meggyes (9).jpg

Én kb a harmadát készítettem mascarpomnéval, és a harmadannyi töltelékhez kb 2 teáskanálnyi mascarponét kevertem.

Forró! Azaz kb 200-220C-os sütőben süssük pár perc alatta aranyszínűre.

Egy éve: Otthoni joghurt büfé, Bagatelle ebéd 

Két éve: Sárgabarackos pite, Cacio e pepe - gyors olasz 

5 komment · 1 trackback

Címkék: meggy gyümölcsös édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr155370079

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.21. 11:39:35

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.06.20. 18:37:14

Nálunk a nejem a nagy mágusa az édességeknek, de ez annyira egyszerű, de mégis finom, hogy két húsos étel között egyszer kipróbálom. Egyébként én is nagyon szeretem, de tényleg agyon szokták cukrozni, pedig nem azt az ízt várja az emberke. Köszi az ötletet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.21. 22:59:50

10x15 az legfeljebb négyszög-téglalap, de semmiképpen sem négyzet :)
Nem vagyok édesszájú - pont azért, mert mindent megcukroznak. Engedtessék már meg nekem, hogy a sütemény ízét éressem, ne a rászórt cukorét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.21. 23:01:06

vajh miért cserélem fel az utóbbi időben az "s" és a "z" betűket? Elnézést kérek érte!

rezsoatya (törölt) 2013.06.25. 10:28:47

@Andrass9: ...talan, amiert a bejegyzes iroja a negyzetet a negyszoggel...
:D

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.06.28. 22:47:07

@Andrass9: Pedig ha tudnád, hogy miközben készítettem nagyon igyekeztem rákoncentrálni, hogy majdan írás közben nehogy elrontsam. Sikerült. Elrontani.
Amúgy szerencsésebb a négyzet és a négyszög keverése mint az es és a zé, mert ez utóbbiakat sűrűben ütögeti az ember.
Én iz elnésézt kérek. Látod? :)
süti beállítások módosítása