"Anya, és ezt hogy kell enni? - és akkor meg lehet szépen mutatni:
1. kupak megemel,
2. ribizli ki,
3. süti harap (mi őt, nem ő minket),
4. ribizli szájba, közvetlenül a süti mellé,
5. szár kihúz! Ez nagyon lényeges!"

Könyvesboltban időztem a minap családostul. Már túl voltunk a kiválasztáson és a fiúk kedvtelésből nézegettek, így ravaszul kihasználtam a kínálkozó lehetőséget, és a szakácskönyvek felé vettem az irányt. Mint egy gyerek a cukorkaboltban úgy éreztem magam, minden könyvbe belelapoztam, nézegettem a képeket. Az egyikben találtam egy égetett tésztából készült sütit, ami annyiból állt, hogy a tészta hosszúkás volt, és nem olvadó cukorral erősen meg volt szórva, kb így:

Na, ezt gyorsan ki kellett próbálnom. Nem sokat időztem, szerencsére mindenki sziesztázott ebéd után (konkrétan aludtak, de ez az 5 éveseknek már ciki, ezért hívjuk inkább sziesztának), én pedig kedvemre sütögethettem. A tésztához a szokásos képviselőfánk receptet vettem elő. Habzsákba tettem, és hosszú, meg kerek formákat nyomtam belőle, aztán alaposan megszórtam cukorral. Az emlékeimhez képest azonban nem eléggé. A képen ugyanis úgy rémlik, szinte teljesen befedte a cukor, míg nekem inkább szórásként hatott rajta. Ráadásul, a kinyomott tésztáról leguruló cukrokat benyomkodtam a tészta tövéhez, mert azt gondoltam, ahogy nő, majd az oldalára tapad és szépen felhúzza a süti a cukrot, de nem így történt. Ami az aljához tapadt az elolvadt, és karamellizálódot. Utólag semmi gondot nem jelentett, de nem ez volt a cél. A másik, hogy a képen vékonyak voltak, inkább pálcika szerűek, azért ne egy ropit képzeljetek el, inkább egy roletti arányú rudat. Az enyémek viszont tölthető méretet vettek fel, így került bele egy kis csoki és a kedvemért egy kis ribizli is. Imádom az keserűcsoki-málna keserűcsoki-ribizli párosítást. A málnát addigra Háni megette. Mondanám, hogy ejnye, de nem, mert Ő vette, és még csak nem is nekem.
Hozzávalók:
80 g vaj (disznózsír is lehet)
110 g liszt
4 tojás
1/2 tk só
100 ml víz
A sütőt 220 C-ra előmelegítjük. A vizet a vajjal - ami legyen nagyon jó minőségű, vagy ha nem tudjuk milyen, akkor inkább zsírt használva - forraljuk fel. Tegyük bele a lisztet és a sót, és keverjük amíg elválik az edény falától. Vegyük le a tűzről. Ekkor egyesével üssük bele a tojásokat és robotgéppel keverjük tovább. Sütőpapírra nyomjuk ki a habzsákba töltött tésztát kerekre, vagy hosszúkásra. Nem olvadó díszcukorral (jégcukor) alaposan szórjuk, de inkább fedjük be. Tegyük a forró sütőbe.
Mérettől függően kb 20-25 perc alatt megsülnek. Ha túl korán kivesszük őket, puhák lesznek és összeesnek, úgyhogy csak türelem! Szép barnára süljenek.
Ganache hozzávalók:
150 g étcsoki
150 g tejszín
50 g vaj
A tejszínt forraljuk fel, tegyük bele a csokit, keverjük míg felolvad, majd tegyük hozzá a vajat és hűtsük ki. Ez az adag csak kb 2 tojásból készült fánkhoz elegendő.
Vágjuk fel a fánkokat, töltsük meg a csokival és tegyünk rá egy fürt ribizlit, vagy néhány málnát. Ha ribizlivel készül, akkor a gyerekek megkérdezik: "Anya! és ezt hogy kell enni? És akkor meg lehet szépen mutatni, újra és újra.
1. kupak megemel
2. ribizli ki
3. süti harap (mi őt, nem ő minket)
4. ribizli szájba
5. szár kihúz! Ez nagyon lényeges!"
Hú, de finom és még mókás is. Egyébként töltetlenül is nagyon finom, annak majd nekifutok még egyszer, hogy szép és arányos legyen.
Utolsó kommentek