Sokkal inkább jut eszembe, hogy ez egy mousse, mint az, hogy egy sajttorta. Pedig az. Az eredeti neve Japanese Cotton-soft Cheesecake, ami ha rajtam múlna, inkább silk soft lenne, mert annyira selymes, könnyű és simogató, tényleg elolvad az ember szájában.
Az első, amit ebből a japán típusból készítettem, az egy zöld teás volt, és nem jutott el a fotóig, de a másnapig sem. Fantasztikusan új élmény volt az eddigiekhez képest. Bár valóban sajtból készül, az állaga a legkevésbé sem mutat semmi szokásos sajtszerűt. Ez puha, ez olvad, és kimondottan habos, csudaság. Hogy még vonzóbb legyen, az elkészítése kb. annyi energiát és ügyességet igényel, mint egy piskótáé. Szóval menni fog.
Annyit csavartam a recepten, hogy a tészta felébe málnaport kevertem, (porított liofilizált málna) amit felváltva kanalanként raktam a sima tésztával a tortaformába, és abban reménykedtem, hogy majd jobban elkülönülnek a csíkok, de sajnos csak halványan látszanak a zebra csíkok. Azt hittem a benne lévő tej elegendő lesz hogy kioldja a málna színét. Ha raknátok bele, akkor 2 ek vízben oldjátok fel, és úgy rakjátok a tészta felébe.
Eddig azt hittem, nincs jobb az igazi NY Cheese cake-nél, és bár ez nem jobb, de legalább olyan finom, a maga műfajában. .
Hozzávalók:
200g mascarpone
60ml tej (4 ek)
80g porcukor (8 ek)
3 nagy tojá szétválasztva
40g kukoricaliszt
1 lime leve, és reszelt héja
1 ek málnapor (elhagyható)
¼ tk sütőpor
A mascarponét kézi mixerrel puhára keverjük, kanalanként hozzáadjuk a tejet, majd a cukor felét (4 ek) és a tojások sárgáját, illetve a citrom lime levét és héját. A tojásfehérjét habbá verjük, és a maradék 4 kanál cukrot hozzáadjuk, akkor jó a hab, ha a csúcsos lesz amikor a habverőket kivesszük. Most a lisztet a sütőporral összekeverjük, és beleszitáljuk a sajtos keverékbe. A tojáshab harmadát a sajtkrémhez keverjük, hogy fellazítsuk, mjad a sajtkrémet a habhoz forgatjuk óvatosan.
Egy tortaformát kivajazunk és alufóliával kívülről bevonjuk, mert vízfürdőben fog sülni a torta, és nem szeretnénk, ha a víz beszivárogna a tortaformába.
Beleöntjük a tésztát a formába. Egy tepsibe rakjuk a tortaformát, és a tepsit forró vízzel felöntjük a forma körül. A víz érjen addig, amíg a tészta is.
150C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Egy éve: Citromkrémes joghurt remek egy darab.
További sajttorták: étcsokis, epres morzsás, sütés nélküli ribizlivel, sörös
Utolsó kommentek