HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Paradicsom luxusebéd

2011.09.13. 07:31 :: sajtosbrokkoli

Most a szigorúan frissen szedett kerti paradicsommal rendelkezők luxusebédjét fogom megmutatni. Amúgy azt hinnénk, hogy a paradicsom bárki számára elérhető, de ez ostobaság . A paradicsomevők között is vannak kiváltságosok. Ők a saját kerttel rendelkező paradicsom perververzek, akik akár 5 féle paradicsomot is vetettek a tavasszal és azóta is minden nap növesztik a szemükkel, ápolják, gondozzák, szüretelik a termést, és nem utolsó sorban élvezik mindennek a gyümölcsét.

 

A paradicsom ma már kicsit olyan mint a csokoládé, kerek, szögletes, lyukas, édes... a szine is rendkívül változatos. Élettani hatásáról csak annyit, hogy a kedves mamának már kötelezően köszvényesnek kellene lennie, mert szigorú fehérje (hús) diétán van (már vagy 30 éve) viszont mnden egyes kacsacomb mellé megeszik vagy 2 öklömnyi méretű paradicsomot. Szerintem ez tartja életben. Mármint a paradicsom. A hústól meg nem éhes.

Most gyakorlati útmutató következik azoknak akik csak boltban, vagy zölségesben vesznek paradicsomot, de valahonnan egy szép napon kapnak egy kosár friss paradicsomot, és csak a lecsó, vagy a töltöttpaprika jut eszükbe, mert a gyakorlati tapasztalatok szerint, a boltban vásárolt paradicsom max így felhasználva értékelhető.

Hozzávalók

1 rokon, aki a kertjéből frissen leszedi a paradicsomot, és nekünk adja

sokféle színű, és méretü paradicsom, lehetőleg minél kisebbek

friss bazsalikom

1/2 avocado

füstölt só (maldon)

olivaolaj

bors

paprika piros erős

Az elkészítés bonyolult folyamatát olvassátok figyelmesen, nehogy elrontsatok valamit.

Mos, szeletel, tálba rak, összeforgat. MINDENT!

Kenyeret, kiflit pirítsunk mellé, hogy a végén ne kelljen ujjal kinyalni a tányért, inkább a pékáruval itassuk fel a nedveket, de semmiképen ne hagyuk a tányér alján.

Csorog a nyálam tőle.

 

Szólj hozzá!

Címkék: saláták keverek

Polentás szilvatorta szilvaszósszal, szilvapálinkával

2011.09.12. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Valamit még használhattam volna szilvából? Kábé ennyi szilvaféle volt itthon. Ezt a tortát eredetileg narancsos változatban készítettem el, 2 éve és nagyon szerettem, de most, hogy elkészítettem szilvával, lehet hogy azt gondolom ez még finomabb, mint a narancsos változat.

Nagyon különös ez a torta, több szempontból. Először is, két naposan a legfinomabb, ugyanis akkorra puhul meg teljesen a kukoricadara, persze én szeretem azonnal is, amikor még ropog benne a a kukoricadara, de a kölestorta óta tudjuk, hogy kevesek perverziója a ropogós torták élvezete. Na ezért mondom, hogy két naposan a legjobb. A másik különös benne, hogy sok pürésített gyümölcsöt tartalmaz, amitől majd megpuhul az említett kukoricadara. Végezetül pedig, hogy egy ruppót nem adnék amikor összeállítom a tésztát, hogy ebből lesz valami mert olyan folyós és furcsa, de itt vannak a képek, lesz bizony.

Vannak alkalmak, amikor jó lenne 2 nappal előbb készülni, mint amikorra  kellene egy torta, de nem nagyon van ilyen torta aminek jót tesz az állás, nos ezekre az esetekre bookmarkoljátok a receptet mert hasznos lesz.  Illetve nem csak akkor hanem egy sima kedden is megsüthetitek, mert nagyon nagyon finom.

Hozzávalók:

600g szilvapüré

130g kukoricadara

60g semola*

200g mandulaliszt

1 cs sütőpor

7 tojás + 2 sárgája

200g nádcukor

csipet só

A szilvapüréhez :

800g szilva

40g cukor

1/2 tk fahéj

1/4 tk szegfűszeg

A szószhoz:
 

800g szilva

40-60g cukor

Tálaláshoz :szilvapálinka, mascarpone

A püréhez kimagozzuk a szilvát, és a többi hozzávalóval 5 perc alatt összefőzzük, majd botmixerrel pürésítjük, és félrerakjuk. A tésztához a tojásokat a plusz két sárgával meg a cukorral , sóval kb 8 percig kézi mixerrel keverjük, hogy sűrű folyós krémet kapjunk. Azárazanyagokat összekeverjük, és a tojáshoz adjuk. Ezt követi a 600g már langyos szilvapüré.keverük el, és egy kivajazott, darával kiszórt tortaformába rakjuk.

A sütéshez 180C-ra előmelegített sütőbe tegyük be 10 percre. Ekkor csökkentsük a hőmérsékletet 150C-ra és 30 percig süssük, amikor újra csökkentsük 140C-ra a sütőt, és még 30 percig hagyjuk a tortát sülni. 

Ha kihűlt, tegyük a végleges tálaló tálra. 

A szószhoz a szilvát tegyük pár percre mikróba, és adjuk hozzá a cukrot, vagy rakjuk fel összefőzni. Ebbe rakjunk pálinkát ízlés szerint (3-4 ek), de ez akár el is hagyható ha gyerekek is esznek. 

Tálaláskor mascarponéval, és a szósszal adjuk, vagy akár meg is lehet tölteni a tortát a  mascarponéval, de nem lesz könnyű,  mert törékeny a tészta, úgyhogy ha nem is olyan szép, inkább mellé vagy rá rakjuk a mascarponét és a szószt.

 

* Semola ha nincs otthon lehet simán 140g kukoricadarát is használni.

Javítottam a semolinát semolára, mert a semolina az a dara, a semola pedig a liszt (durum liszt)


 


 

3 komment

Címkék: szilva gyümölcsös desszert torták édeseim

Pörköltes szendvics, szörpös tészta - gyerekek a konyhában

2011.09.10. 23:49 :: sajtosbrokkoli

 Elmúlt a nyár, szeptembert írunk. Kettőt alszunk és itt a karácsony. Ezen a mondatomon mindenki mosolyog szeptemberben, pedig ilyenkor kellene ezt komolyan venni, hogy ne essünk szét decemberre. Amúgy meg csontmindegy (kukmindegy is jó lenne, de a csont az gaszrtóbb) mert a nyárról akartam még írni egy kicsit, csak ez meg eszembe jutott.

A gyermekeim nyári étkezési szokásairól és családi műhelytitkainkról fogok értekezni. 

Auréllal kezdeném. Nincs szentírás, hogy csak éppen termő alapanyagokból eszünk, de nincs nyáron körömpörkölt (télen sincs) vagy töltött káposzta, esetleg kocsonya. A mák persze nyáron terem, ezért gondolhatta, hogy augusztusban mákosgubát kérni helyénvaló. Amikor kérdőn néztem rá, hogy mákosgubátnyáronnevicceljmár! akkor azt mondta: van már a blogodon? mert ha nincs akkor fényképezd le és tedd ki, én meg legalább eszem egy jót, és egyébként is 3 éve nem ettem mákosgubát. Jól érvelt, kapott. De azóta sem térek magamhoz, hogy hogy lehet nyáron mákosgubát enni, Egyébiránt finom volt, fotó nincs. A barackevest menta nélkül végtelenített mennyiségben képes megenni, a nap bármely étkezésére. A csúcs az volt, amikor fahéjas gabonapelyhet és levest is evett volna, de nem is tudta melyiket inkább, vagy előbb, így simán beletette a levesbe a ciniminit. Tipikus kamaszgyomor. Sírva kértem, hogy a tesói elől titkolja, de Lóránt éppen kijött és persze  azonnal kiszagolták, hogy a tesójuk tilosban jár, és rájöttek mit eszik. A kiflit üresen zacskóból szereti a legjobban. Kész vagyok tőle. A csúcs mégis az volt, amikor egy hétfő délben megpróbáltam rávenni, hogy egye meg a tegnapi maradékot: pörkölt tarhonyával . A tarhonyát a srácok szeretik nagyon, az olyan ovis kaja ugye. Aurél húzta a száját, de nem volt semmi más itthon. Nem értettem mi baja, és egy kicsit erőltettem a dolgot, a végén azt mondta ezt a kaját egy héten egyszer hajlandó csak megenni, mondtam az tök jó, mert a múlt héten volt utóljára pörkölt tarhonyával, ma meg hétfő van, és ígérem nem lesz már a maradék 6 napban. Vette az adást, elvicceltünk, és azt ajánlotta eszik pörköltet üresen . Ok de legalább uborkát, vagy valamit - győzködtem, de nem kért, aztán azt mondta esetleg kenyérrel. Na ez is jó mert kenyér szinte sosincs itthon. Végül volt az előző hétről maradék szendvicskenyér, és azt megfelelőnek találta.  Én naív golnoltam tunkol, vagy ilyesmi, de a mekis élmények nem múlnak el nyomtalanul, legyen mindenből uniformizált szendvics! Elkezdte kanállal felpakolni a húst és a szaftot a kenyérre, majd rárakott egy másikat, én meg nem hittem a szememnek. Kitéptem a kezéből, és most megmutatom, hátha ti is kedvet kaptok.

A másik Lóri. Kilométerekről kiszagolja. Mint egy vadászkutya. Ha a porcukor kikerül a szekrényből, 2 másodperc múlva mellettem van. Ezt még meg is bocsátanám, de azt nem, hogy görcsöket keres benne. ??? Igen azt tanulta a (kedves) mamától, hogy a porcukorban a csomó az a görcs. Borzalmas. Maga szó is, az meg méginkább, hogy vadásszák, és meg is eszik. Az igénytelenség teteje.  Csabi hozzott a görögországi nyaralásból porcukorba -bőven- forgatott zselét. Lóri: -Én csak a pirosat szeretem a zöldet nem, de mégjobb lenne, na nem  is volna benne se zöld, se piros. Ja! egy zacskó porcukor olcsóbb is lett volna, és a gyerek is jobban örülne. El ne felejtsem mondani Csabinak.    Egy ebédnél Lóri megjegyezte, hogy köszöni finom volt (tejszínes brokkolis spagetti) de Ő még enne egy kis spagettit üresen. Mondjuk desszertként. Oké. Már evés közben: -egy kis mákkal is nagyon finom lenne (L) -Igen, de nincs.(én) -Sima cukor is jó lenne!(L) -Bármi, csak édes legyen? (én) -Ahaaa...(L) -Azért a szörpös tészta biztos nem lenne olyan finom, pedig az is édes. (én) -De! rakjál rá légyszíííí! (L) Raktunk rá. Nem részletezném, Háni bíztatására (letolom a torkodon ha nem eszed meg! te kérted!) elfogyott.Azóta nem kért.Fagyit és palacsintát minden nap enne (3x) ha lehetne.

Vince. Mi főzzek ma? Kérdezem, és ő minden nap válaszol. Hétfő: currys csirkét. Kedd: curris csirkét. Szerdán: currys csirkét. Csütörtökön: krumpli főzeléket. Pénteken: tejberizst. Szombaton: currys csirkét. Vasárnap csirkefalatot krumplipürével. Gyakorlatilag ezeken az ételeken, ebben az arányban  elélne, csak legyen hozzá magos kifli.
 

Háni: Nem eszi meg csak a kenyér belsejét! A töltöttpaprikába annyi cukrot tesz, hogy már desszertnek is sok. Kinyalja ujjal a joghurtos dobozt, majd így dobja a szelektívbe, szerinte engem kímél, mert nem kell elöblíteni a dobozt! Kiskanalat tart a kesztyűtartójában az autóban, mondván bármikor jól jöhet. 

Magamra nem térnék ki, így is sok volt . Szerintem nem csak mi vagyunk ennyire furcsák, biztos más családoknak is megvan a maguk hülyesége. Nézzetek magatokba így van ugye? 

 

7 komment

Címkék: csacskamacska zongorázok

Céklácska szerelmem légy a zenyém

2011.09.08. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Ha így folytatom lassan rózsaszín leszek, sőt lehet hogy mindent rózsaszínebbnek látok majd. Persze ha csak ennyi káros mellékhatása van a céklának, akkor maradok vele szorosabb kapcsolatban, és vidáman énekelgetek vagy dúdolok, hogyaszongya: céklácska szerelmem légy a zenyém.

Nagyon ütősre sikerült a céklalepényem. A cukkinilepényekből már mutattam itt az alapot, és a fetás változatot is, és bizony ez is egy változat arra, hiszen ebben is van cukkini, illetve annak analógiájára készült ez a céklás is. Ez milyen már! Éppen akartam linkelni az alapot, és rá kellet ébrednem, hogy nem is raktam még ide az alap cukkinilepényt. Még jó, hogy a fetás legalább valóban felkerült már. Olyan jó hogy van még hova fejlődnöm. 

 Forrón kellemesen édeskés, hidegen viszont élénken céklás ízt mutat. A színét meg egyenesen imádom. Kicsit fáradt, kicsit céklás, meghatározhatatlanul fátyolos. Szeretem na!

Hozzávalók:

120g cukkini

150g cékla

2 tojás

55g liszt

1/4 tk sütőpor

1/4+1/2 tk só

bors

opcionálisan kapor

oliva olaj

A cukkinit héjától megszabadítottam, mert nem szerettem volna ha bezavar a zöld szín. a céklát is meghámoztam, és lereszeltem almareszelőn. a kevesebb sóval megsózzuk, és 10 percre félrerakjuk. Ha lejárt az idő, kinyomjuk a lét a zöldségből, és a tojásokkal összekeverjük, majd a többi előzőleg összekevert szárazanyagot (ha szeretnénk a kaprot is) ráöntjük a zöldségre, és összeforgatjuk.

Kevés olajon lassan megsütjük mindkét oldalát.

Mártogatóst is készíthetünk hozzá, ez kapros tejföl.

A képen még raktam rá valamit, és ez most fejtörő lesz, mert szeretném tudni, hogy minek gondoljátok, illetve hogy ti mivel tudnátok elképzelni ezt az édeskés rózsaszín céklalepényt. Segítségül ha valaki nem tud kommentelni a regisztráció miatt, a facebookon könnyebben  hangot adhat ötletének.

Megoldás: grillezett kecskesajt. Ezt raktam a tetejére, és a tejfölbe is morzsoltam egy keveset. A kettő együtt sok, de vagy a mártogatós, vagy a sajt bátran mellé kerülhet.

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség sós cukkini sütök főzök

Tökéletesen omlós vajas keksz

2011.09.07. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Nehéz igazán jó omlós kekszet enni, mert általában sosem látnak vaníliát, kicsit töményre sikerülnek, és mert nem is divatos mostanság, így aztán eleve alig fellelhető néhány helyen. Luca régen egy jó kávézó közelében dolgozott, és ott mindig kaptunk ilyet a kávé mellé, hol vaníliásat, hol meg csokisat, persze nem pont ilyet, az szebb volt, kis bogyóknak, vagy csókoknak tetszettek inkább. Próbáltam venni is, de sosem adtak.

Szerettem volna magam sütni, de nem találtam nekem tetsző receptet, így kísérletezésbe kezdtem. Ez lett az eredmény. Tökéletesen omlik, nagyszerű az íze, csak a formája nem okés. Ezen segíteni fogok legközelebbre, mert szerintem ez csak technikai kérdés. Addig is viszont kár lenne várni mert már ez is megér egy sütést, illetve csak annyi a technikai javaslat, hogy mielőtt formázzuk, tegyük hűtőbe, meg sütés előtt is ha sokat vacakoltunk.

Hozzávalók:

225g vaj

85g porcukor

1/2 rúd vanília belseje

60g mandula liszt

80g semolina

95g liszt

50ml tejszín

pici só

1/4 tk sütőpor

A puha vajat a vaníliával és a cukorral minimum 3 percig magas fordulaton keverük a kézi robotgéppel. Adjuk hozzá a tejszínt újabb 2 percig keverjük. A száraz összetevőket keverjük össze, és finoman forgassuk össze a vajjal. A tésztát szerintem ennél a pontnál érdemes 30-60 percre hűtőb tenni, és utána kinyomni sütőpapírra. 190C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt megsül. Tényleg pár kb 3. Én úgy szeretem ha kicsit megpirul, de lehet még fehéren is kivenni a sütőből, akkor hiányozni fog ez a barna sült íz. Esetleg csokiba is márthatjuk a kekszeket, ha úgy jobban tetszik. 

Újra fogom majd játszani ezt a sütit, kakaóval is. szebben formázva, de addig sem akartam eltitkolni mert annyira finom.

Szólj hozzá!

Címkék: édes más sütök aprók édeseim bulira

Orecchiette borsóval, bazsalikommal

2011.09.06. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Már egy ideje szinte minden magára valamit adó gasztro érdeklődő mentával és citrommal nyomatja a borsót, legyen az püré, leves, tészta vagy szendvics. Na jó a szendviccsel csak szórakoztam. De a többi igaz!

Én meg bazsalikommal szeretem, bár el kell ismernem, a többi sem rossz. Imádom ezeket a nagyon egyszerű, gyors, alkalomhoz és az otthon lévő alapanyagokhoz igazítható tésztákat. 

Amúgy az első vágyam ezzel a tésztával kapcsolatban az lenne, hogy magam készítsem házilag, de azt hiszem pontosan erre az esetre találták ki azt az odavágós mondatot, hogy "meg akinek 3 anyja van". Nekem márpedig nincs. Egy sincs. Ha lenne egy, az a gyerekekkel gesztenyét gyűjtene, amig én orecchiettétt formázok. Ha kettő lenne, a másik sütit sütne ez idő alatt, mert a nagyik sütije a legjobb (kivéve háni anyukáját, aki csak cukrászdából tud sütni). Ha pedig három lenne, az a családot összerántaná egy jó kis ebédre, mert lesz itt tészta, süti móka és kacagás fogadná az érkezőket, és szórakoztatná amig az asztalra kerül minden. Az apukám pedig boldog lenne, mert ez 3 feleséget jelent, aki mind sürög forog, és nem őt b@szogatja. De apukám sincs. 

Lövésem sincs hogy jutottam idáig. Ne kérdezzétek , hogy akarok e róla beszélni. 

Vissza a tésztához. Aki eddig ezt a variációt eddig valamilyen okból kihagyta, az pótolja sűrgősen! Én most leírom ez hogy készült, aztán adok további alternatívákat. 

Hozzávalók:

200g orecchiette

150g zsenge borsó

4 ek olivaolaj

egy marék parmezán

egy nagy kanál bazsalikom

só bors

A tésztát sós vízben megfőzzük. Ez idő alatt a borsót az olajon két perc alatt puhára pároljuk, és kicsi sóval, borssal fűszerezzük. A borsóra rakjuk a tésztát, és az olajon jól átforgatjuk. megszórjuk a parmezánnal és a bazsalikommal. 

Na ugyanezt lehet fokhagymával, citrommal, citromhéjal, és hogy furos barátomnak is kedvezzek, aki az Oglio di oilit is minimum kolbásszal készíti (csípős fokhagymás tészta) mert férfiembernek kell a hús, jelzem, hogy a kolbász ezt sem rontja el. 

Szólj hozzá!

Címkék: olasz zöldség tészta főzök

Szilvás kelt lepény

2011.09.05. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A szilvás kelt lepény a meggyes  szeptemberi változata, minthogy nehéz mostanában friss meggyhez jutni, hiába van sapkám, amit még tele is tudnék szedni vele. Bezzeg szilva, van dögivel és ahoz még sapka sem kell, van kosaras kiszerelés. Ha valakinek nincs meg az idevonatkozó vicc jelezze.

Nem mindegy viszont, hogy milyen a szilva. Ehez az a jó, amelyik kissé puha, és kicsit zöldes szinű a belseje. Ez ugyanis amikor sütjük, rengeteg lét ereszt, a szilva héja pedig csodás színt ad neki, mert kioldódik. A fotón látható sajnos nem ez volt. Pedig két adagnyit sütöttem, ezt a képen láthatót, és egy szögletes tepsit is, az viszont másik szilvából volt, és az sokkal finomabb. meg szebb is lett, minthogy a kifolyt szilvalé megszinezett mindent.

Hozzávalók:

400 g liszt

2 tojás sárgája

20 g élesztő

40 g vaj

40 g cukor

250 ml tej

1/4 tk só


2 ek zsemlemorzsa, + 3 ek cukor, +1/2 mk fahéj a tészta megszórásához

1300 g szilva

500 g tejföl

2 tojás

2 vaníliáscukor 

A tejet kézmelegre melegítjük, és egy kiskanálnyi cukorral elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és várunk amíg felfut. Ekkor az összes hozzávalóból lágy tésztát dolgozunk ki. Én kenyérsütőben szoktam keverni, akkor a tej és a tojássárgája kerül alulra, a többi rá, és dagasztó menü alatt kb 10-12 percig dagasztom a tésztát. Ha kész, tegyük tálba, és kelesszük meleg helyen 45 percig.

A tésztát kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra, és egy kicsivel nagyobbra mint a tepsi, vagy a formánk. A kivajazott tepsibe tesszük a tésztát, és a szélekhez benyomkodjuk a felesleget, ezzel egy vastagabb részt képezve körben a széleken. A tésztát megszórjuk a zsemlemorzsás cukorral.

A mosott, magozott szilvát a tésztára rakjuk, úgy, hogy a tésztát ne is lássuk, csak a széleken, a szilva minden négyzetcentit befedjen. A tejfölbe keverjük a vaníliáscukrot és a tojást, majd rákanalazzuk a szilvára.

220 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc után 200 C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, aztán még kb 10 perc alatt készre sütjük.

Két tepsi lesz a tésztából.

Nekem most az meleg annyira jót tett a tésztámnak, és  a kelés folyamatának, hogy életem legjobb kelt tésztáját sikerült elkészítenem. 

Szeressétek, és süssétek amig lehet, mert aztán elmúlik hamarosan ennek a friss gyümölcsnek is az ideje.

Szólj hozzá!

Címkék: kelt gyümölcsös élesztős édeseim

Landzeit az osztrák autópályák légikisasszonyai

2011.09.04. 11:03 :: sajtosbrokkoli

Nemrégiben nyaralásból hazafelé jövet az éppen aktuális Landzeitben felmarkoltam egy saját névvel  jelzett magazint. Ez még nem is lenne újság, az viszont már igen, hogy ezúttal el is olvastam. 

Kicsit olyan érzésem volt azt lapozgatva, mintha a Stahl magazint keresztezték volna a Horizonnal ( Malév Fedélzeti magazin), persze a témát megőrizve, hiszen mégis csak etetnek és itatnak, főznek és kiszolgálnak, próbálnak kizökkenteni minket az unalmas utazásból. 

Azt állítják magukról, hogy a minőség kompromisszum nélküli. A filozófiák, és a kulisszatitkok után jönnek a gasztrohírek. Minden étteremnek saját étlapja van, amely arculata azonos, ám a tartalom csak bizonyos átfedésekkel ugyanolyan, helyi és regionális ételeket találunk ugyanis amely minden étteremben más és más. Ezt például nem tudtam mindezidáig, amig át nem olvastam magazint. Kevés termék reklám között rengeteg receptet találunk képpel, amik ráadásul még használhatóak is. Mind az étterem választékából kerül ki. Pl. Római spagetti, Strasburgi szűzérmék, Malakofftorta, vagy Vollkorn kenyér.

Minden hónapnak van egy kiemelt desszetje, amit az aktualitásnak megfelelően az éppen termő, vagy elérhető alapanyagokból készül. Néhány ezekből: Április - vaniliás epertorta, Július - csokoládés málnatorta, November - diótorta. Egyedül a decembert nem értem, de lehet hogy a nagy zabálások megkönnyebbülésekén szánják a rezgőnek látszó turógombócot.  A szezonalitást igyekeznek az ételekkel, a köretekkel, és a fűszerezésekkel is nyomos követni, nagyon tudatosan válogatva és tervezve. Ha ezt valaki nem tudja vagy látja magától akkor segítenek egy gyönyörű, és akár nyelvtudás nélküli táblázattal, (kép fent) hogy megtudjuk hogyan álljon össze az egészséges mindennapi ételpiramisunk.

Van a magazinban szponzorált szállás hirdetés, persze szép képekkel és regionális program ajánlással, hogy elfogadhatóbb és barátságosabb legyen. 2 egész oldalt szánnak arra jól értelmezhatő képekkel, megint csak azt kell hangsúlyoznom, hogy akár nyelvtudás nélkül is értelmezhetően hogy hogyan mozgassuk át a tagjainkat egy hosszabb autóban töltött etap után, ami nagyon emberbarát és hasznos, nem? 

A kinderklub kicsit mekis hangulatú a játékokkal és szülinapokkal, de gondolom az elvárás. Azt a részét persze szeretem, amikor a gyerek a kifestők szinezésével ütik el az időt, illetve a lufikkal kéz pinpongoznak, és ezzel kifárasztják magukat legalább egy kicsit. A magazin végén Landzeit shoppingolhatunk, pont mint a fedélzeti magazinban, csak itt nincs taxmentesség. Jaj és majdnem elfelejtettem, hogy térkép is van, nem csak osztrák, hanem a környező országokkal, mert így ki lehet számolni, hogy mennyit kell kibírni mondjuk Padovából hazafelé, hogy Landzeitbe ehessünk, játszhassunk pisilhessünk.

Legalább 40 percre lekötött a szines szagos újság, és a végére egészen megszerettem.

Az osztrák autópályák arculatához nagy mértékben hozzájárul ez az étteremlánc. Szerte Ausztriában 16 étteremmel örvendezteteik meg az utazókat. Mi magunk, minden utazáskor betérünk 1-2 alkalommal a lánc valamelyik éttermébe, mert gyerekekkel nagyszerű alternatívát jelent hogy pihenéskor együnk, igyunk, játszunk, és tankoljunk. A tankolás fontos, mert nálunk azért van olyan büfé és étterem a pályák mentén ahol nincs benzinkút, és ezt nem is értem, miért, hiszen egy hosszabb úton fontos szempont szempont, hogy egy megállással mindent el tudjunk intéznk, mert azzal időt nyerünk.

Azt a 3 dolgot azért még hozzátenném, hogy játszóterek nagyszerűek és minden étterem mellett vannak, ha két turistabusszal együtt érkezünk az szívás, és lehet hogy érdemesebb inkább a benzinkúton boldogulni, és hogy a parkoló zöld füve ( majdnem ) ugynúgy tele van kutyaszarral és csikkel mint nálunk. 

Mostantól mielőtt eszünk, biztos el fogom olvasni az újságot, és az étlapot, hogy tudjam mi az aktualitás, és helyi specialitás, hogy azt egyek. Ajánlom, hogy aki arra jár markoljon fel egy magazint, kellemes olvasnivalót fog magával vinni. De most csak az magazinról akartam írni, úgyhogy ezt az utolsó mondatot  a kutyaszarral akár felejtsétek is el, mert a magazin jó, és amúgy a Ladzeit is.

Ti hol és mit esztek utazás közben? 

Szólj hozzá!

Címkék: csacskamacska zongorázok

Taralli

2011.09.01. 23:04 :: sajtosbrokkoli

Volt idő amikor sok furcsa emberrel dolgoztam együtt. Például egy délafrikai lánnyal, aki szárított marhahúst tartott a cipőjében, és esténként sós mogyoró helyett azt rágcsálta. Aztán volt indiai, aki a curryt zacskóban hordta az étterembe ahol a rizst mellé rakta és boldogan ette -lehetőleg- kézzel. A legszerethetőbb furcsa viszont egy olasz fiú volt, aki anyukájától dobozban kilószám kapta a tarallit, és míg mások Pringlest ettek dobozból, ő tarallit evett a zsebéből. 

Egy mentségem volt csak, "fiatal voltam és kellett a pénz" így aztán én is belenyúltam néha a zsebébe egy-egy taralliért, annak ellenére, hogy évekkel annak előtte szemtanuja voltam annak, amikor a 15 éves Lufi (fiú) megkérte Safraneket (lány) hogy vegye ki a zsebéből a radírt, mert... és persze nem a radírját fogta meg a zsebébe nyúlva. Mindegy ez másik történet. Mindenesetre ez az olasz fiú nem mindenkinek engedte meg, hogy egyen a mama tarallijából, ezért rejtegette a zsebében. 

Most találtam egy receptet, amit ki is próbáltam, és nem pont olyan, de nagyon finom. Pofonegyszerű, gyors, el is állna néhány napig ha nem fogyna el. A fűszerezésben legyen mindenki kreatív. Lehet kömény, oregano, kakukkfű, bazsalikom, vagy akár utóbbiakból készült zöldfűszer keverék.

Hozzávalók:

500g liszt

150ml oliva olaj

10g só

200ml fehér bor

1/2 ek fűszer

 

 

A hozzávallókat alaposan gyúrjuk össze ez minimum 5 percig tartson, de inkább 8. Ha kész, fedjük le, és pihentessük fél órát. A sütőt melegítsük elő 220C-ra, és forraljunk vizet egy lábosban. A pihentetett tésztából hengert sodrunk, kb. 8 mm átmérőjűt, és 8-10 cm hosszúságúakra vágjuk, majd a két végét keresztezzük egymáson, és összenyomjuk. (mintha egy nyolcas felső része lenne, az alsó hurok nélkül)  A kis pereceket a lobogó forró vízben kb 2 percig főzzük. Ha kiemeljük a vízből, konyharuhán szárítsuk meg őket egymás mellé rakva. Sütőpapírral bélelt tepsibe áttéve süssük meg a forró sütőben kb 25-31 perc alatt.

 

Ha kész, akkor pedig igen sokoldalúvá válik. Lehet egyet a süket gyerekhez dobni, mert elég kemény hogy megérezze, de nem töri át a koponyáját, lehet nyaklánycot fűzni belőle, és lehet belőle százlábút is fényképezni. Mutassatok még egy ehez foghatót, ami még finom is.

Szólj hozzá!

Címkék: sós sütök aprósütemény

Zebracsiga keksz

2011.08.31. 07:00 :: sajtosbrokkoli

 Zebracsíkos inkább, vagy csigavonalas ez a keksz? Ez továbbra is eldöntetndő kérdés. Addig is, amig sikerül dűlőre jutni, elmondom viszont, hogy csokis-kávés, és ellenállhatatlan. Ízben, és látványban egyaránt.

 

Nem mindenki hitte el, hogy én készítettem, de mire is vannak a barátok, ha nem erre, hogy helyre tegyék az embert:"... ez annyira jól néz ki, hogy azt hittem vetted..." A biztosítós fickó, bár a pénzügyi tanácsadó jobban hangzik, mindegy, legyen simán Géza, észre sem vette, hogy Ő akar új pénzügyi terméket eladni nekünk, de mielőtt a lényegre térne, már az én tenyeremből eszik, kekszet.  Legyen simán Géza mindet megette, amit az asztalon talált, sőt azt is elmesélte, hogy az első feleségét 5 év után vette el, amikor is az esküvő utáni 3.napon munkába ment, de otthon hagyta a szemüvegét, amiért hazaszaladt. Ez hiba volt. Félreérthetetlen helyzetben találta a 3napos frissmelegmég feleségét egy baráttal. Azóta már van másik felesége, ha jól értettem, de ezt csak úgy meséltem. Másnap Erikára kellett rászólnom, hogy fejezze már be az evést mert még nem fotóztam le. Nem Erikát, a kekszet.

Hozzávalók:

180g liszt

3/4 tk sütőpor

csipet só

100g vaj

1 tojás

1/4 rúd vanília

100g cukor

1 tk nescafé

40g csoki

Összekeverjük a lisztet sót sütport. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást amibe belaraktuk a vanília belsejét, és a lisztes keveréket, majd összekeverjük. Elfelezzük a tésztát. Az egyik felébe a gőz fölött olvasztott csokit rakjuk, ha már egy kicsit visszahűlt a csoki, és egyenletesen elkeverjük a tésztában, a másik felében pedig a porrá zúzott kávét keverjük el.

A tésztákat két sütőpapír között kinyújtjuk 12x17 cm téglalap alakúra és a  papírral együtt hűtőbe tesszük 1 órára. Ha letelt az óra kivesszük, és a felső papírokat eltávolítjuk. Arccal egymásra rakjuk a csokis és a kávés tésztát, majd a hosszú oldalára óvatosan nyomás nélkül feltekerjük. Ha kész, újabb egy órára hűtőbe tesszük, de félidőben egyszer érdemes megforgatni, hogy ne lapuljon össze csigánk. A második hűtés után ha kivesszük a tésztát, éles késsel gyorsan,  hogy ne olvadjon fel,  6-7 mm vastag szeleteket vágunk, és 180C előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük öket.

Ha jól csináltunk mindent, akkor zebracsigákkal rakhatjuk tele a kedvenc kekszes dobozunkat. Ugye nem csak nekem van ilyenem?

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: desszert csokis aprósütemény aprók édeseim

süti beállítások módosítása
Mobil