Nemrégiben nyaralásból hazafelé jövet az éppen aktuális Landzeitben felmarkoltam egy saját névvel jelzett magazint. Ez még nem is lenne újság, az viszont már igen, hogy ezúttal el is olvastam.

Kicsit olyan érzésem volt azt lapozgatva, mintha a Stahl magazint keresztezték volna a Horizonnal ( Malév Fedélzeti magazin), persze a témát megőrizve, hiszen mégis csak etetnek és itatnak, főznek és kiszolgálnak, próbálnak kizökkenteni minket az unalmas utazásból.
Azt állítják magukról, hogy a minőség kompromisszum nélküli. A filozófiák, és a kulisszatitkok után jönnek a gasztrohírek. Minden étteremnek saját étlapja van, amely arculata azonos, ám a tartalom csak bizonyos átfedésekkel ugyanolyan, helyi és regionális ételeket találunk ugyanis amely minden étteremben más és más. Ezt például nem tudtam mindezidáig, amig át nem olvastam magazint. Kevés termék reklám között rengeteg receptet találunk képpel, amik ráadásul még használhatóak is. Mind az étterem választékából kerül ki. Pl. Római spagetti, Strasburgi szűzérmék, Malakofftorta, vagy Vollkorn kenyér.
Minden hónapnak van egy kiemelt desszetje, amit az aktualitásnak megfelelően az éppen termő, vagy elérhető alapanyagokból készül. Néhány ezekből: Április - vaniliás epertorta, Július - csokoládés málnatorta, November - diótorta. Egyedül a decembert nem értem, de lehet hogy a nagy zabálások megkönnyebbülésekén szánják a rezgőnek látszó turógombócot. A szezonalitást igyekeznek az ételekkel, a köretekkel, és a fűszerezésekkel is nyomos követni, nagyon tudatosan válogatva és tervezve. Ha ezt valaki nem tudja vagy látja magától akkor segítenek egy gyönyörű, és akár nyelvtudás nélküli táblázattal, (kép fent) hogy megtudjuk hogyan álljon össze az egészséges mindennapi ételpiramisunk.
Van a magazinban szponzorált szállás hirdetés, persze szép képekkel és regionális program ajánlással, hogy elfogadhatóbb és barátságosabb legyen. 2 egész oldalt szánnak arra jól értelmezhatő képekkel, megint csak azt kell hangsúlyoznom, hogy akár nyelvtudás nélkül is értelmezhetően hogy hogyan mozgassuk át a tagjainkat egy hosszabb autóban töltött etap után, ami nagyon emberbarát és hasznos, nem?

A kinderklub kicsit mekis hangulatú a játékokkal és szülinapokkal, de gondolom az elvárás. Azt a részét persze szeretem, amikor a gyerek a kifestők szinezésével ütik el az időt, illetve a lufikkal kéz pinpongoznak, és ezzel kifárasztják magukat legalább egy kicsit. A magazin végén Landzeit shoppingolhatunk, pont mint a fedélzeti magazinban, csak itt nincs taxmentesség. Jaj és majdnem elfelejtettem, hogy térkép is van, nem csak osztrák, hanem a környező országokkal, mert így ki lehet számolni, hogy mennyit kell kibírni mondjuk Padovából hazafelé, hogy Landzeitbe ehessünk, játszhassunk pisilhessünk.
Legalább 40 percre lekötött a szines szagos újság, és a végére egészen megszerettem.
Az osztrák autópályák arculatához nagy mértékben hozzájárul ez az étteremlánc. Szerte Ausztriában 16 étteremmel örvendezteteik meg az utazókat. Mi magunk, minden utazáskor betérünk 1-2 alkalommal a lánc valamelyik éttermébe, mert gyerekekkel nagyszerű alternatívát jelent hogy pihenéskor együnk, igyunk, játszunk, és tankoljunk. A tankolás fontos, mert nálunk azért van olyan büfé és étterem a pályák mentén ahol nincs benzinkút, és ezt nem is értem, miért, hiszen egy hosszabb úton fontos szempont szempont, hogy egy megállással mindent el tudjunk intéznk, mert azzal időt nyerünk.
Azt a 3 dolgot azért még hozzátenném, hogy játszóterek nagyszerűek és minden étterem mellett vannak, ha két turistabusszal együtt érkezünk az szívás, és lehet hogy érdemesebb inkább a benzinkúton boldogulni, és hogy a parkoló zöld füve ( majdnem ) ugynúgy tele van kutyaszarral és csikkel mint nálunk.
Mostantól mielőtt eszünk, biztos el fogom olvasni az újságot, és az étlapot, hogy tudjam mi az aktualitás, és helyi specialitás, hogy azt egyek. Ajánlom, hogy aki arra jár markoljon fel egy magazint, kellemes olvasnivalót fog magával vinni. De most csak az magazinról akartam írni, úgyhogy ezt az utolsó mondatot a kutyaszarral akár felejtsétek is el, mert a magazin jó, és amúgy a Ladzeit is.
Ti hol és mit esztek utazás közben?
Utolsó kommentek